Чували ли сте за Робърт Луис Стивънсън? Той е шотландски писател, живял през втората половина на 19 в. и автор на редица романи, пътеписи, поеми и есета. А защо го споменаваме в сегашната статия? Защото е негово изказването „Много дълги нощи съм мечтал за сирене-предимно печено“.
В действително надали има нещо по-вкусно и лесно за приготвяне от печеното сиренце и целта ни ще е да ви запознаем с най-вкусните начини за направата му. А на вас оставяме да изберете перфектната гарнитура за печеното сирене.
Печено сирене по шопски
Класическото сирене по шопски, както се нарича в България, се приготвя задължително в гювече, което предварително се намазва с масло. Освен сирене за направата на това вкусно ястие се добавят домати и яйца, които се чукват малко преди сиренето да е готово.
В някои рецепти се използват и печени чушки, а лютото чушле е неизменна част от класиката. Подправките могат да са по ваш избор, но ние препоръчваме да поръсите сиренето с червен пипер и прясно нарязан магданоз. А защо не и чубрица?
Печено сирене по тракийски
Сиренето по тракийски, което можете да срещнете в много ресторантски менюта и като сирене по тарикатски, е подобно на печеното сирене по шопски и задължително се прави също в гювече, но в състава му присъства и колбас - луканка, шунка, суджук, наденица, салам и т.н.
То е по-богато от сиренето по шопски по състав, защото освен месния елемент към него може да има и гъби, чушки, лук, кашкавал и др.
Печено халуми на тиган
Датиращо още от 16 в., родина на сиренето халуми е Кипър. Приготвя се от овче, козе и краве мляко и има наистина превъзходен вкус. Обикновено се прави печено на тиган, като се внимава да не се прекалява с времето на печене, защото бързо изсъхва.
Традиционното кипърско ястие саганаки представлява запечено на тиган халуми, което после се напръсква с лимонов сок и поръсва с настъргана кора от лимон. Много е вкусно това печено сирене халуми, повярвайте ни.
Панирано бри
Известно и като кралицата на френските сирена, сиренето бри обикновено се поднася панирано. Панировката се приготвя от белтъци и галета, а самото сирене се поднася със сладко от боровинки. Бри в кори също е вариант да поднесете това ястие.
Печено сирене Камамбер във фолио
Камамбер е също френско сирене, което има изключително високи вкусови качества. В родината си може да се приготвя по различни начини, но по традиционна рецепта то се запича във фурна, опаковано в алуминиево фолио.
Времето за печене зависи от самата фурна, но обикновено не отнема повече от 10 минути, стига тя предварително да е загрята на 200 градуса. Препоръчително и на пуснат вентилатор. А с какво се поднася запечения камамбер във фолио на фурна? Най-удачно е да изберете сладко от смокини!
Печено сирене с орехи и мед
За тази цел можете да изберете най-обикновено българско бяло краве сирене. А защо не и овче или пък биволско. Важното е да е качествено. Сиренето трябва да е нарязано на плочка и да бъде увито в пергаментова хартия, обилно намазана с масло или олио.
Съществуват и рецепти за печено на тиган сирене или пък във фурна, но без да се увива в хартия за печене. Вие избирате по какъв начин ще го приготвите, но задължително го полейте с мед и поръсете с орехи. Ще си оближете пръстите! Сиренето с мед и орехи е върхът!
Коментари