Маринованото сирене е прекрасно допълнение към всяка трапеза. То е толкова уханно, апетитно и топящо се в устата, че може да превърне в празнично събитие и рутинното сядане на масата.
Мариновано сирене можете да откриете в много от магазините за хранителни стоки, но все пак друго е да си го приготвите сами у дома. Това начинание не е особено сложна задача, но все пак си има своите тънкости и съображения.
Така например е много важно да изберете правилната растителната мазнина, в която ще се маринова вашето сиренце. Най-добре това да е нефилтриран зехтин, при това от високо качество.
Обикновено тези продукти не са евтини, но повярвайте, инвестицията си заслужава. Само така ще сте сигурни, че ще получите наистина превъзходен резултат.
Преди да започнете работата със зехтина, задължително го пробвайте на вкус. Някои от маслата имат по-горчив вкус, а други по-сладникав. Добре е да сте наясно с вкусовите качества на съответния продукт, за да получите сирене, което ще ви се услади.
След като знаете тези правила, можете да пристъпите и към мариноване на сиренето. А ако още не сте открили подходящата за вас рецепта, ви предлагаме да се вдъхновите с някои от идеите в нашата галерия.
2 Мариновано сирене с босилек
Необходими продукти: 350 г твърдо сирене, зехтин Екстра Върджин, 3 с.л. сух босилек, 1 с.л. чили
Начин на приготвяне: Изберете сирене по ваш вкус, като единственото условие е да е твърдо. Нарежете го на кубчета и поставете част от него по дъното на сух буркан. Поръсете с подправки и отново добавете сирене. Процедирайте така, докато напълните буркана. След това залейте сиренето със зехтин и затворете плътно съда. Оставете сиренето в хладилник 4-5 дни и след това му се насладете с къшей хляб.
3. Маринована пикантна моцарела
Необходими продукти: 400 г моцарела, 1 шепа пресен босилек, 2-3 люти чушлета, зехтин, 1 с.л. риган, 1 лимон
Начин на приготвяне: Нарежете моцарелата на кубчета, а босилека – на ситно. Ако използвате бейби моцарела, пропуснете първата стъпка. Поставете сиренето част от сиренето в сух буркан и поръсете с изброените подправки и сока от лимона. Редувайте до изчерпване на ингредиентите, като не забравите да сложите и чушлетата. Допълнете буркана с растителното масло и го затворете. Оставете го 3 денонощия в хладилник, а след това използвайте моцарелата за доматени салати или сандвичи.
Коментари