Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ябълково сирене - стара литовска рецепта

Ябълково сирене - стара литовска рецепта

Ябълково сирене - стара литовска рецепта
Снимка: Диана Костова
Регулируем сушилник за мивка тип кошница-18%
Препоръчано за теб:
Регулируем сушилник за мивка тип кошница
23.00 лв.
18.86 лв.

Ще ви разкажем за една много интересна литовска рецепта - за Ябълково сирене. Рецептата е доста трудоемка, но се оказва, че сиренето е много вкусно и ароматно - нещо като много, много плътен мармалад, но консистенцията е като сирене.

И между другото, този деликатес не е за всеки ден, но е перфектен за празнична зимна вечер, например Коледа. Сега е сезонът на ябълките, така че всеки може да опита, особено ако му се намират много ябълки и свободно време.

Технология на приготвяне на Ябълково сирене

Продуктите са: 7 кг ябълки; нужни около 1.5 кг захар.

Почистваме ябълките от кората и сърцевината със семената, нарязваме ги произволно на малки парченца (кубчета). Като ги нарежем, слагаме в тенджера, бидон или друг съд и засипваме слоевете 500 - 700 г захар. 7 кг нарязани ябълки ще заемат обема на около 18-литров съд. Покриваме с по-малък капак (дъска) и отгоре слагаме тежест за половин ден или ден. След това отцедете сока и го използвайте по предназначение (може да го сложите да заври на котлона и да го налеете в бутилки и да затворите за зимата или просто да го изпиете).

След всички процедури за притискане ще остане ябълкова маса на половината от 18-литровия съд. Слагаме в голяма тенджера с дебело дъно да заври, добавяйки останалата захар. Тук се запасявате с търпение, защото ябълките ще се готвят дълго време. Първо, масата постепенно ще се превърне в каша, тогава тази каша ще се сгъсти и потъмнее. Слагате всичко на най-малката степен на котлона и всичко това продължава два дни (с нощна почивка, разбира се). Колкото повече се сгъстява масата, толкова по-често трябва да се бърка, като внимателно се остъргва по дъното и стените.

Сиренето се счита за готово, когато, първо, ябълковата маса не залепва за стените на тенджерата, и второ, когато парче от масата се поставя върху влажна кърпа и се търкаля върху нея с пръст - то не залепва и не се размазва на кърпата.

Ябълково сирене

На този етап масата от Ябълково сирене се поставя в мокра торба за сирене, торбата се завързва, поставя се върху дъска, покрива се с втора дъска, поставя се тежест и се оставя за половин ден.

След това идва моментът на истината: внимателно извадете веган сиренето от кърпата и го поставете върху дъска (тава), застлана с обикновена хартия за писане (като за принтери), покрийте с марля и оставете да изсъхне за един ден, след което обърнете и оставете да изсъхне и от другата страна.

Полученото сирене има шоколадов цвят и е твърдо при натиск с пръст. Много напомня на ябълков пестил. Това е всичко! Сиренето е готово. Опакован в хартиени торби или в картонени кутии, този деликатес може да се съхранява до 2 години.

Някои специални нюанса в рецептата за Ябълково сирене

Така нареченият бърз начин за приготвяне на Ябълково сирене често се среща в литовските готварски книги. Състои се в това, че се пропуска процедурата с почистването и нарязването на ябълките, ябълките се пекат във фурната, претриват се през цедка и след това се слагат да се варят. Тогава варенето е по-кратко, но... претриването на 7 кг ябълки през цедка е доста трудна работа.

Често се прави т.нар. мраморно ябълково сирене. Тоест, в последния етап на кипене на ябълковата маса се добавят малко пресни нарязани ябълки. В резултат на това сиренето става на петна по разреза.

Тук също има нюанси. Ако добавите пресни ябълки към масата на сиренето, сиренето ще се „втечни“ малко, тъй като сокът ще започне да се отделя от ябълките и това ще увеличи времето за готвене на сиренето. За да избегнете това, може да добавите сушени нарязани ябълки - това ще добави допълнителен вкус на сиренето.

Традиционно към ябълковото сирене могат да се добавят канела, портокалова и лимонова кора, както и малко карамфил.

Сервиране на ябълково сирене

По принцип сиренето е добро само по себе си. Чехите го слагат в чиния, режат го с нож и хапват. Но например, в стара литовска готварска книга от 1854 г. се предлага следния вариант за сервиране на ябълково сирене: изрежете топчета от сиренето, навлажнете в сироп, оваляйте в едро смляна захар или мед и изсушете във фурната - ще получите нещо като домашни желирани бонбони.

Вижте още как се прави сирене от кашу и нещо полезно, което не трябва да подминавате - 5 начина да изсушим ябълки за зимата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest