Сушенето на ябълки се счита за един от най-лесните начини за съхранение на здравословните плодове за зимата. В тази форма те напълно запазват всичките си ценни микроелементи и витамини в продължение на много години. Можете да изсушите плодовете у дома както в естествени условия, така и с помощта на специални устройства. Изсушените плодове могат да се добавят към различни ястия, които могат да се консумират по време на пост, в борбата с наднорменото тегло или при поддържане на правилното хранене.
Подготовка за сушене на ябълки
За сушене е най-добре да изберете сладки и кисели сортове с доста плътна пулпа, върху която няма гниене и тъмни петна. Предварително плодовете трябва да се измият добре с вода и да се нарежат на кръгчета или малки филийки.
Трябва да се помни, че при взаимодействие с кислород плодовата пулпа бързо се окислява и потъмнява. Тази реакция се дължи на факта, че ябълките съдържат твърде много желязо. За да избегнете потъмняване на плодовете, препоръчително е да ги поставите във вода за няколко минути непосредствено преди процеса с добавяне на малко количество сол. За същата цел можете да използвате студена вода, подкислена с лимонена или оцетна киселина.
Сега нека видим какви начини има за сушене на ябълки в домашни условия.
Сушене на ябълки във фурната
За да подготвите плодове за зимата във фурната, първо трябва да я загреете до 50 °C. Нарязаните плодове трябва да се поставят тава, покрита с хартия за печене. По време на процеса фурната трябва да остане леко открехната. След час температурата трябва да се повиши с 20 °C и резените да се сушат още няколко часа. В края е необходимо да загреете фурната до 80 °C, затворете вратата и след половин час извадете плодовете. Целият процес на сушене на ябълки във фурната е около 7 часа. Необходимо е да се контролира плодовете да не изгорят и да не станат тъмнокафяви.
Сушене на ябълки в сушилня за плодове
Много домакини, и особено тези, които имат собствена градина, предпочитат сушенето на ябълки в електрическата сушилня. Този метод за сушене на плодове изисква следните манипулации:
- необходимо е да нарежете плодовете на филийки с дебелина 5-7 мм и да ги поставите в тавите на сушилнята;
- температурата трябва да бъде настроена на 55-60 °C;
- продължителността на сушенето на плодовете е 6-8 часа;
- след приключване на процеса е необходимо да се уверите, че сушените плодове не отделят влага при натискане.
Сушене на ябълки на слънце
Недостатъкът на този метод за сушене на ябълки е, че отнема много време. За такъв процес трябва да се създадат определени условия:
- горещо слънчево време;
- висока температура на въздуха, така че плодовете да имат време да изсъхнат;
- умерен вятър;
- достатъчна площ, на която можете да поставите голям брой плодове.
За сушене на слънце се препоръчва да се вземат летни сортове ябълки, тъй като сушенето на есенни и зимни сортове по този начин не е удачно поради климатичните условия. Преди това плодовете трябва да бъдат добре измити, нарязани и поставени върху чиста повърхност. Освен това плодовете могат да бъдат нанизани на здрав конец, така че да има разстояние между тях. Тавите с ябълки или връзките трябва да се поставят на слънце и да се поставят на закрито през нощта. Отгоре плодовете трябва да бъдат покрити с някаква прозрачна памучна кърпа или марля.
Сушене на ябълки на сянка
Ябълките могат да се сушат на сянка, но това ще отнеме много повече време. Въпреки това, такова сушене се счита за много по-здравословно от това на слънце. Приготвените плодове трябва да се подредят върху лист за печене и да се поставят на сенчесто място, което е добре проветриво. Важно е да обърнете плодовете поне веднъж през деня и да ги внесете в къщата през нощта. На сянка ябълките ще изсъхнат по-дълго, отколкото на слънце, но ще запазят повече витамини.
Сушене на ябълки във аерогрил (въздушна скара)
За домашно сушене на ябълки можете да използвате устройство като въздушната скара. С нея можете да сушите ябълки с джинджифил, канела и ванилия, които ще бъдат вкусна плънка за пайове през зимата.
За да изсушите ябълки в аерогрил, трябва:
- да измиете плодовете, махнете сърцевината и ги нарежете на филийки с дебелина 5-8 мм;
- кипнете вода, разтопите 2 супени лъжици сол в нея и потопите резените в разтвора;
- след няколко секунди изцедете водата и оставете плодовете да се отцедят в гевгир;
- поставете плодовете на един слой върху въздушната скара и включете устройството;
- най-добре изсушете при температура от 100 °C.
Приготвянето на ябълки по този начин е възможно за 50-60 минути. В случай че се окажат лепкави, препоръчително е да ги държите в аерогрила за 20-30 минути.
Съхранение и използване на сушени ябълки
Сухите плодове се препоръчват да се съхраняват в платнени торби или картонени кутии. Периодично трябва да проверявате състоянието на сушените плодове, да ги разклащате и проветрявате.
Запасите от сушени ябълки ще зарадват цялото семейство по всяко време на годината в необработен вид, като плънка или украса на ябълкови сладкиши, на вкусен компот, дори като добавка към гарнитури, салати и други десерти с ябълки като любимите на всички ябълкови мъфини.
Коментари