Ябълката е изключително вкусен плод, понякога сладък, друг път леко кисел. Това е плод, който може да хапваме по всяко едно време на деня. Освен че е вкусна обаче, ябълката е и много полезна.
Какви полезни вещества се съдържат в ябълката
- Калций- 1 ябълка, която е средна по размер, дава на организма 11 мг калций. Калцият помага за правилната функция на метаболизма;
- Калий - 1 необелена ябълка съдържа в себе си 200 мг калий. Калият е елктролит и се съдържа във вътрешната част на клетките в организма. Той играе важна роля при баланса на течностите в организма;
- Витамини А и С- в 1 ябълка се съдържа 98 IU / международна мерна единица/ витамин А. В същата тази ябълка се съдържа и 8,4 мг витамин С, което надхвърля с над 10% препоръчителната дневна доза;
- Фолиоева киселина - ябълките съдържат около 5 мкг фолиева киселина, водоразтворими витамини от група В, които са необходими за правилното делене на клетките. Важно е да се знае обаче, че за да си набавите фолиева киселина от ябълките, трябва да ги хапвате с кората;
- Фосфор - в една необелена ябълка се съдържа 20 мг фосфор. Както предполагам знаете, фосфорът много помага за здравината на костите;
- Желязо- в една ябълка се съдържа 0.22 мг желязо.
Освен всичко изброено, в ябълките се съдържа още:
- Витамин А;
– Витамин В1;
- Витамин В2;
- Витамин В3, В4, В5, В6;
- Витамин С.
В ябълките също се съдържат и аминокиселини, а това са:
- аланин;
- аргинин;
- валин;
- глицин;
- левцин;
- изолевцин;
- пролин;
- серин;
- треолин;
- фениланин;
- хистидин;
- апрагагионова киселина;
- глутамин.
В ябълките има още пектини, фитосероли и фибри, които подпомагат нормалната и правилна функция на стомаха и понижават лошия холестерол.
В тях има и полезни мазнини, които помагат за горенето на натрупаните в тялото вредни мазнини.
А след като прочетохте какво съдържат ябълките и колко полезни са, отскочете и до нещо вкусно с нашите рецепти за ябълкови сладкиши или пълнени ябълки.
Коментари