Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Здравословен вариант на пържените картофки по стара рецепта

Здравословен вариант на пържените картофки по стара рецепта

Здравословен вариант на пържените картофки по стара рецепта
Снимка: Vannq88

Пържените картофки са универсална и любима храна във всяка възраст. Поднасянето им става с различни подправки и допълнителни продукти - черен пипер, сирене, сосове на основата на чесъна, майонеза, лютиви и пикантни добавки и какво ли още нещо, променящо вкусовите качества на тази изключително популярна храна.

Независимо дали са овкусени с помощта на подправки, или смесени с други храни, основното в блюдото си остава картофът, обработен чрез пържене в мазнина, а този тип топлинна обработка не е сред най-здравословните, независимо от типа мазнина, който се използва.

Този факт не е причина все пак да се лишим от такова вкусово усещане, празник за сетивата, каквото са вкусните пържени картофки.

Затова не е излишно да се поровим в старите рецепти, където понякога се намират ценни съвети за готвене на традиционни храни по здравословен начин. Сред тях има и рецепта за пържени картофи без мазнина. Ето я и нея.

Рецепта за пържени картофи без мазнина

Здравословен вариант на пържените картофки по стара рецепта

Необходими продукти:

- 4 големи картофа

- 2 белтъка от яйца

- Сол

- Други подправки на вкус

Приготвяне:

Белтъците се разбиват в голяма купа със солта. Картофите се обелват и нарязват на ивици за пържене. Потапят се в белтъците и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.

Картофките се пекат във фурна, загрята на 200 °C до порозовяване. Преди поднасяне се поръсват с подправки на вкус.

Печените на фурна картофи са много по-полезни от варените, които се смятат за здравословния вариант на обработката на картофа. Те запазват най-много от хранителните вещества в тях - витамините и микроелементите. По този начин се избягва калоричността на пържения картоф заради поетата мазнина.

Картофите, изпечени без мазнина, пазят диуретичните свойства на кореноплодния зеленчук и смъкват кръвното налягане. Те са и диетична храна, наред с варените, съчетавайки най-доброто от двете топлинни обработки на картофа - чудесният вкус на пържените картофки и нискокалоричната, здравословна и диетична характеристика на приготвените без мазнина.

Когато се пекат пресни картофки, може да не се белят и след старателно измиване да се изпекат с обелките, в които са съсредоточени повечето полезни вещества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest