Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Неустоими рецепти за Саганаки

Неустоими рецепти за Саганаки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Сирене Саганаки
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
35.00 лв.

Саганаки носи в себе си част от неустоимия вкус на гръцката кухня. Скаридите Саганаки са любим деликатес в Гърция. Освен скариди са популярни още рецептите за Сирене Саганаки, Миди Саганаки, Калмари Саганаки. У нас удоволствието с морски дарове може да бъде открито в няколко гръцки ресторанта, но на доста високи цени. Ето как може да си приготвите скариди Саганаки у дома:

Преди да пристъпите към приготвянето им, трябва да се сдобиете със скаридите. Ако вземете пресни скариди, то ще трябва да ги почистите и сварите леко. В супермаркетите се се продават и почистени и термично обработени скаридки в плик. Те също биха свършили идеална работа. Основната рецепта за приготвяне е една, но вариациите ѝ в края са три - всички с неописуем и неповторим вкус.

Скариди саганаки с доматен сос и фета

Необходими продукти: ½ кг скариди, ½ кафена чашка зехтин, 1 консерва с нарязани на кубчета домати (или 1-2 големи домата нарязани на дребно), 1 чашка узо, бяло вино или коняк, 200 г сирене фета, 1 глава лук, 2 скилиди чесън, 1 зелена чушка, риган, мащерка, сол и пипер

Скариди Саганаки

Начин на приготвяне: Част от зехтина се загрява в тиган. Прибавят се 2 скилидки чесън, наситнени на дребно. След това се добавят и скаридите. Оставят се за няколко минути на огъня, докато си пуснат сока. Поръсва се с малко сол и пипер. След 2-3 минути скаридите се поливат с узото и се оставят още няколко минути да покъкрят на слаб огън.

През това време в друга тенджерка леко се запържва лукът, нарязан на шайбички. Добавят се още ситно нарязаните домати и чушката, нарязана на кръгчета. Отгоре се поръсва с риган или мащерка и се оставя за няколко минути да поври. Накрая се добавят доматеният сос и скаридите. Сместа се остава да къкри на слаб огън, като отгоре се добавя и натрошеното сирене.

Друг вариант е да разсипете сместа в гювечета. Отгоре се поръсват със сиренето и се запичат във фурна.

Третият вариант е получената смес да се премести в тавичка или йенска тенджерка. Отгоре се поръсва с натрошеното сирене и се запича във фурната на 180 градуса за около 10-15 минутки. Готово е, когато сиренето се стопи. Всеки от вариантите може да се гарнира с домати, нарязани на шайби отгоре.

Още неустоими рецепти от гръцката кухня: Кошнички с маслини и фета, Спанакопита, Сувлаки, Колокитопита, Лимонени картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest