Печеният дивеч е много вкусен и е любим на почитателите на ловджийската кухня и на гурме-специалитетите. Един от известните ловджийски специалитети в любимата ни италианска кухня е асорти от различни видове дивеч.
Взимат се по 500 грама месо от диво прасе, сърна, елен, заек, поръсват се с малко сол и нарязан магданоз, напръскват се обилно с оцет. Обелват се две глави лук и десетина картофа.
Всичко се слага в тава, отгоре се слагат 100 грама масло, нарязани на тънки парчета, добавят се 200 милилитра вода и 4 супени лъжици соев сос. Пече се час и половина на 240 градуса.
Печеното месо от глиган е вкусно и се харесва на любителите на дивеча. Печеното глиганско месо с вино е истинско изкушение. Необходими са 1 килограм месо от глиган, 50 грама сланина, 40 милилитра олио, 2 супени лъжици доматено пюре, 1 чаша червено вино, сол на вкус, 2 глави лук, 4 зърна черен пипер, 2 чаши вода, половин чаша оцет.
Лукът се реже на едро и се сварява в солена вода. Когато лукът омекне, се добавя черният пипер и оцетът. С изстиналата марината се залива месото, почистено от ципите, и се оставя за 2 дни. Месото се преобръща няколко пъти, за да се маринова добре. Вади се от маринатата, в него се правят разрези и се пълнят с малки парченца сланина.
Парчето се запържва равномерно от всички страни и се слага в тава. Добавя се малко вода и се пече около 2 часа на среден огън. Когато месото омекне, се нарязва на едро, парчетата се връщат в тавата. Вади се лукът от маринатата, смесва се с доматеното пюре, запържва се, добавя се виното и сосът се пасира. Печеното месо се залива със соса.
Пъдпъдъците в хартия са вкусни и крехки. Необходими са 4 пъдпъдъка, които се почистват и се запържват на силен огън в масло за около десет минути.
Охлаждат се, натъркват се със сол, черен пипер и чесън, напръскват се с портокалов сок и всеки пъдпъдък се обвива с дълго парче бекон, а след това - с парче намаслена хартия. Добре завитите пъдпъдъци се слагат върху решетка и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна 15 минути.
Коментари