Скандалът с нерегламентираното влагане на конско месо при производството на полуготови храни и колбаси продължава да се разраства.
Засегнати са почти всички държави на територията на Европа, непрекъснато расте и броя на продуктите, в които е открито съдържание на конско месо.
След получената нотификация чрез системата за съобщаване за храни и фуражи (RASFF) Българската агенция по безопасност на храните пое ангажимента да изпрати повече от 100 проби за ДНК анализ до различни европейски лаборатории само през месец март 2013г.
Резултатите от първите изпратени 25 проби са получени по-рано тази седмица. Според данните на немската лаборатория, която ги е изследвала нерегламентирано наличие на конско месо е открито в четири от взетите проби.
Продуктите, в които е открита следи от конска ДНК, са на две от големите месопреработватели на българския пазар.
В месни продукти и колбаси на карловската фирма „Бони“ АД и на петричката фирма „Мес Ко“ ЕООД са откритите следи от конско месо. Вече са предприети действия въпросните партиди с конско, вместо телешко месо, да бъдат изтеглени от търговската мрежа.
Според експерти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) глобите, които ще бъда наложени на въпросните производители ще бъдат, максималните разрешени по-закон, в размер на 10 000 лв.
По-важния въпрос, на който инспекторите от БАБХ се надяват да открият отговор е дали месопреработвателите са знаели, че месото, което влагат в производството, е било конско или са били заблудени от доставчиците си.
БАБХ продължава със засилените проверки в търговската мрежа, като междувременно ще подготви информационна нотификация до страните-членки на Европейския съюз, чрез системата RASFF.
Според д-р Йордан Войнов, шеф на БАБХ, няма поводи за безпокойство от страна на гражданите. Продуктите на двете фирми в никакъв случай не представляват опасност за човешкото здраве и не са опасни за консумация.
Причината за изтеглянето им от търговското мрежа е подвеждащото съдържание отбелязано на етикетите им.
Коментари