Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Апетитни ястия с телешко

Апетитни ястия с телешко

Рецепти с телешко

Телешкото месо може да се приготви и на супа – телешко варено, но с него можете да направите и вкусно основно печено на фурна например. Ако искате да стане по-крехко, можете да го сложите за няколко часа в марината.

Смесете 4 с.л. соев сос, 2 ч.ч. пчелен мед, чаша червено вино, ½ ч.ч. вода, малко смлян черен пипер и ако желаете, някаква друга подправка като дафинов лист.

Нарязвате месото и го оставяте да постои в тази марината за 3 – 4 часа. След което започвате да го готвите – можете да изсипете маринатата в тавата при печенето - така месото ще стане още по-ароматно.

телешко месо

Вкусно и апетитно ястие с телешко е капамата. За да си я направите, ще ви бъде нужно освен месото, няколко глави лук, повечко чесън, дафинов лист, чаша бяло вино, сол, черен пипер на зърна.

Месото се реже на хапки и се слага в предварително намаслен съд (да има и капак), отгоре се нареждат шайбите лук и скилидките чесън, слагат се и всички подправки.

Следва да се налее виното и се добавя и още толкова вода. Съдът се захлупва и ястието се пече около 2 часа на умерена фурна. След това сервирайте с обикновено картофено пюре – месото ще е достатъчно ароматно, за да правите и сложна гарнитура.

Последното ни предложение е за телешко месо с патладжан. За да стане вкусна тази гозба, трябва да се направи в пръстен съд. Ето и каква е точната рецепта:

Телешко с патладжани

Патладжан с телешко месо

Необходими продукти: около 400 – 500 г телешко месо, 3 – 4 патладжана, 1 ч.ч. ориз, бахар, черен пипер, сол, мазнина, чесън

Начин на приготвяне: Първо нарязвате месото на късчета и слагате да се вари заедно със зърно бахар. През това време нарязвате патладжана на по-дебели филии и печете, като преди това сте го отцедили. Изпичате го и нарязвате филиите на жулиени. В друг съд слагате чашата ориз заедно с малко сол и вода и изчаквате почти до готовност.

В пръстения съд се слага мазнината, месото, ориз, патладжан и подправките, включително и чесънът. Така се реди, докато свършат продуктите. Затваряте и печете в умерена фурна. Ако предпочитате, можете да не печете, а да изпържите патладжана, но тъй като в гозбата има и ориз, и месо, така ястието ще стане тежко за стомаха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest