Gotvach.bg»Съвети»Какво е нуга?

Какво е нуга?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Какво е нуга?

Нуга е сладко изкушение, което е познато на човечеството от хилядолетия. То е типично за Ориента, където нугата е позната под името haloua или halwa, което произлиза от думата hlou – сладък.

С името нуга се обозначава доста голям диапазон от сладкиши, като общото между всички тях е, че те са сладки десерти, направени на основата на семена, слепени от сладка паста. Всъщност нугата може да се каже, че е пра-пра-пра-пра бабата на всички сладки десерти в Близкия Изток, Индия и дори Балканите.

По света нугата има различни наименования. В Италия тя се нарича Torrone, докато във Франция е позната под името touron или nougat, а за испанците е просто turrón.

У нас нугата е позната и обичана като нуга халва. Приготвянето и не е от най-сложните кулинарни предизвикателства и дори начинаещите готвачи могат да изненадат близките си с домашна нуга халва.

За нейното приготвяне са ви нужни 1 белтък, 2 ч.ч. пудра захар, 1 ч.л. глюкозен сироп, 2 с.л. мед, 2 с.л. вода и 60 г филирани бадеми.

Захарта, глюкозния сироп, медът и водата се смесват и слагат в малък съд на котлона на много ниска температура, където се загряват постепенно до 175 градуса. В това време белтъкът се разбива на сняг. Постепенно се добавя към разтопените продукти.

Сместа се разбърква до сгъстяване, след което се добавят бадемите и се налива в подходящ съд, застлан с хартия за печене. И отгоре се покрива с хартия, след което се затиска с друг съд. Когато се втвърди, е готова за поднасяне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати