Пандишпановото руло е класически десерт, познат на трапезата на всяко семейство. Основните съставки в типичната рецепта за пандишпаново руло са: яйца, захар, брашно, олио, пудра захар и ванилия.
Ако все още не сте правили този вкусен сладкиш, няма място за притеснения. Той е много лесен и бърз за приготвяне. Идеален избор е за повод и без повод, най-вече за летните дни.
В тази статия сме ви подготвили една чудесна рецепта за пандишпаново руло, която веднага да направите вкъщи и да зарадвате семейството си. Времето за приготвяне е около 1 час и 15 минути.
Необходими продукти за 10 парчета:
2 големи яйца;
3 жълтъка;
3 белтъка;
200 г захар;
80 мл вода;
2 ч.л. екстракт от ванилия;
135 g брашно;
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
4 с.л. пудра захар
Кремообразен пълнеж с ванилия и маскарпоне:
- 160 мл готварска сметана;
- 65 г пудра захар;
- 225 г сирене маскарпоне;
- 1 ч.л. ванилов екстракт ;
- 100 г нарязани ягоди;
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 190°C. В тава сложете хартия за печене и я напръскайте със спрей за готвене. Оставете настрана.
2. Поръсете пудрата захар върху друга хартия за печене със същия размер. Оставете настрана.
3. Разбийте белтъците в голяма купа, докато се получи пяна. Постепенно добавете около 30 g от захарта и отново разбийте.
4. В друга голяма купа за прибавете жълтъците и яйцата. Разбивайте в продължение на 2-3 минути. Добавете останалото количество захар, водата и ванилията и продължете да бъркате до гладкост.
5. Пресейте брашното, бакпулвера и солта. Разбийте на ниска степен с миксер, докато сместа се комбинира. Внимателно и бавно прибавете белтъците.
6. Изсипете сместа в подготвената тава за печене. Печете в предварително загрята фурна около 9-12 минути или до златисто. Не забравяйте да следите процеса на печене внимателно, тъй като след 7-та минута блатът може да изгори.
7. Извадете пандишпановия блат внимателно от фурната и веднага го обърнете върху подготвената хартия с пудра захар. Навийте блата на руло. Охладете в продължение на един час.
Приготвяне на пълнежа:
1. В купа смесете готварската сметана и разбийте с миксер, докато се получи мек крем. Добавете пудрата захар и продължете да разбивате.
2. В друга купа с помощта на шпатула разбийте сиренето маскарпоне и ванилията. Внимателно и бавно прибавете сметаната и разбъркайте всичко до получаването на гладка смес.
3. Оставете в хладилник да се охлади.
Когато блатът се охлади, леко го развийте. Премахнете хартията за печене. Разпределете равномерно кремообразния пълнеж върху него. Поръсете с нарязаните ягоди, ягодово сладко или плод по избор. Навийте отново на руло. Оставете пандишпановото руло в хладилник до пълно охлаждане.
Да ви е сладко!
Коментари