Има няколко варианта да си направите червена боя за сладкиши у дома. Може да не получите същото наситено червено, което бихте получили от боя, произвеждана в търговската мрежа, но оцветителят Ви за храна ще бъде изцяло натурален, без никакви химикали.
Първи начин:
Измийте 3 бр. червено цвекло, махнете краищата и нарежете на кубчета с диаметър около 2-3 см. Сложете кубчетата зеленчук в тенджера и налейте студена вода, тя трябва да ги покрие изцяло. Котлонът трябва да бъде на средно-силна степен, за да заври водата.
След като е завряла (ще минат около 5-10 минути за да заври), намалете котлона и оставете зеленчука да къкри около 20 минути, докато омекне и течността почти се изпари – тя трябва да остане само около ¼ чаша (60 мл).
Бъркайте от време на време. Когато това стане, прецедете течността и ползвайте до 1 седмица. Готово!
Втори начин:
Използвайте сок от нар - той има наситен червен цвят и е подходящ за боядисване на храна.
Трети начин:
Използвайте малини или ягоди – Намачкайте ги върху цедка, докато не изцедите сока от тях и отгоре останат само семена. Този начин да направите боя за сладкиши у дома ще придаде уникален аромат на всякакви печива и кремове!
Четвърти начин:
Накиснете сушени цветя от хибискус във вода – ще Ви трябват около 2 супени лъжици (5 г) цветя и една чаша (240 мл) гореща вода. Оставете за 5 минути и прецедете. Тази течност придава много приятен цветен аромат. Можете да ползвате и чай от хибискус, той вероятно ще бъде по-лесен за намиране в магазините.
Всички тези начини за оцветяване на кулинарни творения са безвредни и могат да са ви в помощ, ако искате да приготвите торта Червено Кадифе например.
Коментари