Нарът е едно от най-старите растения, култивирани от човечеството. Той е отглеждан от хората още преди четири хилядолетия в Персия, където е имал огромно значение за изхранването на населението, наравно със зърнените култури, меда, смокинята, гроздето и маслината.
По-късно нарът е бил пренесен в страните от Средиземноморието от финикийците. В Древен Рим дори го наричали пуническа ябълка, защото за негова родина смятали Картаген.
Нарът има изключителни вкусови и лечебни свойства. Той е истински витамино-минерален комплекс, в който се съдържа всичко необходимо за човешкия организъм.
Редовната употреба на сок от нар гони глистите от човешкия организъм, спира диарията, дезинфекцира устата и гърлото, може да замени инсулина, да помогне на тялото да се отърве от радиацията, понижава кръвното налягане и спира възпаленията.
Приготвянето на сок от нар е малко по-трудно отколкото звучи на пръв поглед, защото плодът има зърнеста структура. За да изстискате сока от нара, трябва първо внимателно да го намачкате с ръце и после просто да пробиете дупка, пред която да изтече сокът.
Може да си помогнете и със сокоизтисквачката за цитрусови плодове. Сокът от нар и зърната от нар намират широко приложение в кулинарията, като украса за сладкиши, при приготвянето на салати, ястия с месо и др.
Коментари