Нарът е един от най-полезните плодове, които за съжаление все още попадат в последните редици по консумация на плодове от българското население. За разлика от Азия, където е почитан от край време, тук може да се срещне на много малко места в култивиран вид именно поради факта, че предпочитаме родните плодове като ябълки, круши, праскови.
Малко се знае за ценните свойства на този плод, който вече не би трябвало и да се числи към екзотичните. Ако все пак искате да научите малко повече информация за наровете, ето какво е добре да знаете:
- Нарът е много богат на витамин С, на антиоксиданти, на калий, калций, магнезий и други безценни съставки, които предпазват човешкия организъм от редица заболявания. Арабите са лекували успешно с нар заболяванията на стомаха, главоболие и дори стенокрадия, а китайците са го използвало като противовъзпалително средство;
- При последните направени проучвания относно ползите от консумация на нар, става ясно, че вероятно нарът е плодът, който съдържа най-много антиоксиданти. Поради тази причина е използван от дълбока древност от индийците за подмладяване;
- Днес нар можете да срещнете почти във всички части на Предна, Централна и Мала Азия, като най-почитан е в Афганистан;
- В България от незапомнени времена нарове се отглеждат в района на Петрич, на Долна и Горна Градешница, Сандански и в голяма част местностите, разположени по течението на река Струма. Въпреки това повечето български домакинства не отдават необходимото внимание на нара и на неговите полезни свойства;
- Погледнато в исторически план, нарът е едно от най-старите дървета, които са култивирани. Намерено е дори изображение на нар в египетската гробница Тел ел- Амарна, което датира от около 2 500 г. пр. н. е. За нар се споменава дори и в Стария завет;
- Нарът не е много претенциозно дърво и в родните си места може да бъде срещнат като диворастящо растение. За съжаление, ако не е култивиран, плодовете му често са прекалено кисели за консумация;
- Ако не разполагате с дворно място, можете да пробвате да отглеждате нар и в саксия, тъй като вече има пригодени за тази цел сортове.
Коментари