Риганът е една от подправките, които съдържат най-много антиоксиданти – вещества, които се борят със свободните радикали и предпазват от стареене.
Един грам риган се равнява на почти тридесет грама от повечето кулинарни подправки. Риганът се използва в супи, ястия с месо, пици и паста.
За да има доматената ви супа нежен изтънчен аромат, добавете три четвърти чаена лъжичка риган на всеки две порции супа. Една чаена лъжичка сух риган се равнява на две чаени лъжички пресен риган.
Риганът е идеална добавка за сосове за пица и паста. За да постигнете максимален ефект, добавете половин чаена лъжичка риган към четиристотин и петдесет грама сос.
Чесънът също е подправка с много антиоксидантни свойства. Той нарушава обмяната на веществата на злокачествените клетки. Достатъчно е да консумирате една или две скилидки чесън седмично, за да се предпазите от злокачествени заболявания.
Чесънът пуска ароматните си летливи вещества само когато е нарязан. Нарежете го на ситно и го запържете на бавен огън. Добавете го към супи, ястия и сосове.
Чесънът дава прекрасен вкус на пастата. Добавете нарязания запържен чесън с настърган пармезан към който и да е вид паста и тя ще промени изцяло вкуса си.
Лютата чушка съдържа вещество капсацин, което всъщност я прави толкова люта. Точно то е причината за антиоксидантния ефект на лютата чушка.
За да омекотите малко вкуса на лютата чушка, смесете чаена лъжичка и половина от стритата или нарязана чушка с половин чаена лъжичка червен пипер и добавете в любимите си ястия.
Коментари
.