Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави ябълков оцет - ръководство за начинаещи

Как се прави ябълков оцет - ръководство за начинаещи

ЕлиЕли
Помощник Готвач
4124
домашен ябълков оцет

Ябълковият оцет е един от продуктите, които силно се препоръчват при повечето диети, защото е полезен, а благодарение на тези си полезни свойства ускорява работата на метаболизма и отслабването.

За съжаление, оцетът, който ни се предлага в търговските вериги, не е най-правилният избор за овкусяване на салатата ни. Той е филтриран в малко степени, което намалява полезните му свойства.

При производството на ябълков оцет често се използват лимонена киселина, аромати и оцветители. Именно поради тази причина е по-добре да си го направим у дома, отколкото да изберем лесния начин - да му се нахвърлим в магазина.

Необходимите продукти за приготвянето на ябълков оцет в домашни условия са един килограм ябълки (по-сладки), 300 грама захар или мед (медът е препоръчителен, защото е най-натуралният продукт). Начин на приготвяне:

1. Изборът на продукти е изключително важен. Изберете пазара или някое село, от което да си купите меда и ябълките, вместо от кварталния супермаркет. За да сте напълно сигурни в качеството на меда, можете да си го купите захаросан и след това да си го разтопите, защото всички знаем, че истинският мед се захаросва и не остава течен за дълго.

2. Измийте ябълките добре. Почистете вътрешността (семената) и всичко ненужно от горния и долния край. Нарежете ги на парчета и ги оставете докато започнат да придобиват познатия кафяв цвят.

ябълков оцет с мед

3. Разтоворете меда (захарта) в преварена топла вода.

4. Стерилизирайте голям стъклен буркан с широко гърло. В него изсипете парченцата ябълки и сиропа, така че той да ги покрива около пет сантиметра.

5. Поставете чинийка върху ябълките, която да ги държи в сиропа, и покрийте съда с тензух, който сте прегънали на няколко части или кърпа. Оставете го на тъмно място на стайна температура, за около четири дни.

6. Проверявайте редовно, защото, ако има четна плесен на повърхността, това означава, че температурате е прекалено висока и трябва да намерите друго място. Отсранете я с пластмасова лъжица.

7. На седмия ден изцедете добре ябълките и ги изхвърлете. Получената течност сипете в добре измит буркан, като не го пълните до горе. Отново покриийте с кърпа и оставете за още шест седмици, като го разклащате редовно.

8. След шестата седмица прецедете добре готовия домашен ябълков оцет и го пресипете в предварително стерилизиран буркан. Съхранявайте на тъмно и прохладно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest