Ябълковият оцет се използва от векове като здравословен тоник, който понижава кръвната захар и кръвното налягане. Днес той е много популярен като напитка за отслабване и намаляване на теглото.
От какво се прави ябълковия оцет?
Първо, плодовете се режат на дребно и към тях се добавя мая, която превръща захарта в ябълките в алкохол. След това се слага бактерия, която ферментира алкохола в оцетна киселина. Обикновено целият процес трае около 1 месец.
Една лъжица ябълков оцет съдържа около 3 калории и никакви въглехидрати.
Откъде идва ефектът на отслабването с ябълков оцет?
Както вече споменахме, има проучвания, които доказват антиглекимичния ефект на ябълковия оцет. Той сваля кръвната захар благодарение на оцетната киселина, която подобрява способността на черния дроб и мускулите да обработват глюкозата в кръвта ни.
Също така той спомага за намаляването на нивата на инсулин. Ябълковият оцет ще подобри метаболизма ви и ще стопи мазнините, които са натрупани като запас в коремната област и около черния дроб. Нивата на лошия холестерол ще спаднат. И не на последно място – ябълковият оцет драстично намалява чувството на глад и апетита за нещо сладко.
По време на проучване на група от 10 души е даден високовъглехидратен обяд. След това част от тях са приели и ябълков оцет. При тях нивата на кръвната захар били с 55% надолу. Също така до края на деня те приели между 200 и 300 калории по-малко от останалите пациенти, тъй като се чувствали по-сити.
Колко оцет трябва да приемаме, за да отслабнем?
Ефект на отслабване с ябълков оцет ще има дори ако приемате между 15 или 30 милилитра на ден, което прави съответно 1 или 2 супени лъжици. Може да добавите малко зехтин и с получения дресинг да овкусявате салатите си.
Също така може да си ферментирате зеленчуци в оцета. Някои хора пък го смесват с вода и го пият директно преди хранене. Най-добре е да започнете с около 5 мл на ден и ако организмът ви реагира добре, да увеличите постепенно дозата.
Други ползи от употребата на ябълков оцет
1 супена лъжица нефилтриран оцет, която трябва да бъде разтворена в чаша вода, ще подобри храносмилането. Освен че ще балансира киселинността в стомаха, в него се съдържа пектин от ябълките, които облекчава чревните спазми.
Ябълковият оцет може да е от голяма полза и на страдащите от артрит, подагра и други ставни проблеми. Ябълчената киселина разтваря кристалите на пикочната киселина, която се намира в ставите и помага на тялото да я изхвърли. Също така може да се правят бани с ябълков оцет и вода, които облекчават болките.
Странични ефекти от ябълков оцет
Никога не приемайте оцета чист и директно, защото може да изгори гърлото или част от вкусовите ви рецептори!
Прекомерната употреба на оцет може да увреди зъбния емайл и костите.
Хората, страдащи от гастрити и други стомашни проблеми, не бива да приемат подобни количества киселини и трябва да забравят за отслабващия ефект на ябълковия оцет.
И на последно място, не забравяйте, че не всеки оцет в магазина е здравословен. Посочените ползи могат да бъдат получени единствено от нефилтириран и органичен ябълков оцет. Най-често такъв може да си намерите от малки производители, в биомагазини и пазари или пък да си го приготвите сами.
Коментари