Gotvach.bg»Статии»Диети»Отслабване с оцет

Отслабване с оцет

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Отслабване с оцет

Ябълковият оцет е направен от ябълки, които преди това са били обработени, дестилирани и ферментирали. Оцетната киселина е активната съставка в ябълковия оцет (както и в останалите видове оцет) и вероятно е двигател на всякакви ползи за здравето.

Заради неговата киселинна природа и висок риск при консумацията му може да се увреди зъбният емайл и лигавицата на стомашно-чревния тракт, ако се приема неразреден в големи количества, а вероятно ограничава широкото му използване. Това не пречи обаче на производителите на добавки да го включват в хапчета, може би за да го направят по-вкусен за потребителите.

Доказано е, че ябълковия оцет контролира скокове на кръвната захар при някои диабетици тип 2 и намалява LDL холестерола.

Научните проучвания за способността на ябълковия оцет да помага при загуба на тегло са ограничени. В едно малко проучване на 39 участници, които приемали 2 супени лъжици ябълков оцет дневно, се оказва, че тези хора са загубили 1-2 килограма в края на 12-тия месец.

В друго по-голямо проучване на 175 участници с наднормено тегло, на които са давани 2 супени лъжици обикновен оцет дневно, се наблюдавала подобна загуба на тегло от 2-3 килограма. Макар и значими, такива оскъдни резултати бледнеят в сравнение с други доказани диети, упражнения и програми за отслабване.

Хора, които са опитвали да свалят тегло с ябълков оцет, съобщават, че включването на супена лъжица разреден ябълков оцет в диетата им ги кара да се чувстват по-сити и намалява желанието им за консумация на закуски между основните хранения.

Оцетът помага за отслабване

Едно малко проучване твърди, че усещането на ситост е свързано с количеството консумирана оцетна киселина. Така че може би ябълковия оцет помага при загуба на тегло чрез потискане на апетита.

Разбира се, други видове оцет като балсамов и винен оцет отдавна са важна част от средиземноморската диета. Освен че помагат на диабетиците да избягват повишаване на захарта след хранене, едно от най-добре проучените предимства на оцета е неговата антиоксидантна способност да контролира или понижава LDL холестерола.

Ако вашият лекар ви съветва да добавите оцет към диетата си, опитайте да го използвате безопасно в дресинг за салати например и не забравяйте да го разредите в пропорции 3 части зехтин към 1 част оцет.

Хранителната диета с ежедневни упражнения остава най-добрия метод за отслабване. Със сигурност не е толкова лесно, колкото да вземете хапче за отслабване, но има много повече ползи за здравето ви в дългосрочен план!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен