Много хора и особено жени, които са решили да се хранят здравословно и да свалят няколко килограма от теглото си, са се ориентирали към мюслите.
Някои видове обаче съдържат повече мазнини, отколкото храните фаст фууд. Експерти от чужбина провели изследване, по време на което подробно проверили състава на 159 различни вида мюсли.
Какво се оказало? Че цялата полза от съдържащите се в тях продукти като ядки или семена се компенсира от захарта и мазнините, които също присъстват в състава на препоръчваните диетични храни.
В този ред на мисли имайте предвид, че мюсли дори без захар, но със сушени плодове и допълнително добавяне на мед, са доста калорична храна.
Мюсли е хранителна смес, която съдържа предимно размачкани овесени ядки. Към нея могат да бъдат прибавени смачкани пшенични зърна, царевични люспи, сушени плодове, орехи, лешници, бадеми, белени слънчогледови семки и др. Има различни разновидности мюсли - както по вид на съставките, така и по съотношението им.
Мюслито е измислено през 1900 г. от швейцарския лекар Максимилиян Бирхер-Бенер за пациент на болницата, когото е лекувал. Терминът произлиза от немската дума за плодово пюре или каша (Mus) - първото мюсли е било течно, приготвено с пресни плодове.
Диетолозите посочват мюслито като здравословна храна, която съдържа необходимите въглехидрати и белтъчини. Зърнените храни са богат източник на витамини от групата В – В1, PP, В6, фолиева киселина, а овесените ядки намаляват нивото на холестерол в кръвта.
Когато избирате диетично меню и искате да отслабнете, трябва внимателно да подбираме продуктите и да имате предвид, че не всички мюсли всъщност водят до изящна фигура. Основният принцип на отслабването е да приемате по-малко калории, отколкото изразходвате.
Все пак, ако сте открили възможно най-нискокалоричните мюсли, ви предлагаме следния хранителен режим:
Закуска - 30 гр зърнена закуска или мюсли със 125 мл нискомаслено мляко, един плод или чаша натурален сок, кафе.
Обяд - сурови зеленчуци и парче нетлъсто месо или риба, или две яйца, 40 гр пълнозърнест хляб, половин кофичка нискомаслено кисело мляко и един плод.
Следобедна закуска - 40 гр пълнозърнест хляб, плод и обезмаслено мляко.
Вечеря - зеленчукова супа или салата, 45 грама зърнена закуска или мюсли със 125 мл нискомаслено мляко и 100 гр нискомаслено сирене.
Коментари