Аронията е любим плод на сърни и зайци, както и на много хора. Освен с невероятния си вкус, тя носи на организма и многобройни ползи. Поради стипчивият си вкус тя не става за директна консумация, но пък е идеална за всичко останало - сок, вино, сладко, ликьор и др.
Аронията се нарежда сред най-силните антиоксиданти, дадени ни от природата. В нея се съдържа огромно количество биофлавоноиди и витамин Р в пъти повече от портокалите и ябълките.
Има два вида арония – червена и черна. Докато червената е по-сладка, черната е леко стипчива. И двата вида обаче съдържат значително количество полезни за здравето хранителни съставки.
Ползите от аронията са известни на хората от години, което обяснява и нестихващата и популярност. Като цяло може да се каже, че тя е богата на всякакви витамини и най-вече - на не толкова популярния витамин Р.
Той спомага укрепването на съединителната тъкан и предотвратява капилярните кръвоизливи. Често използван е при възстановявания след инфаркт, инсулт и други болести на сърдечносъдовата система.
Пресният сок от арония е сред най-добрите средства срещу високо кръвно. Освен това той стимулира имунната система. Плодът не само не е забранен, а се препоръчва на диабетици. Дава положителни резултати и при лечение на рак на черния дроб.
В състава на аронията влизат още йод, калий, желязо, фосфор и магнезий. Приемът ѝ действа профилактично - предпазва от вирусни и бактериални инфекции, облекчава бронхити.
Сокът от арония премахва главоболието, преумората, нервните напрежения и разстройства, както и стимулира регенерирането на мускулната и костна тъкан.
Друго интересно свойство на аронията е антирадиационният ефект. Тя предпазва от компютърни лечения, мобилни телефони и изобщо всякакви радиационни лъчи. Или поне така твърдят учените.
Аронията има още противоалергичен ефект. Тя е подходяща за малки деца, бременни и може да се включва във всякакви диети. Отразява се добре на растежа на децата.
Коментари