Наименованието хранителна мая звучи малко като медицински термин, но този веган продукт добавя вкус на сирене на всичко - от пуканки и чеснов хляб, до макаронени изделия.
Тя е в центъра на вниманието във вегански готварски книги и вегетариански ресторанти отдавна, и по добра причина: хранителната мая осигурява рядък неживотински източник на витамин В12. Но дори и най-отдадените месоядни могат да оценят тази подправка.
Какво представлява хранителната мая?
Инактивирана форма на дрожди, която обикновено се използва за квасен хляб, хранителната мая изглежда като люспи от червен пипер или прах от пармезан, с който споделя измамно подобен вкус, въпреки че е безмлечна.
Пивоварната мая идва от същия вид, Saccharomyces cerevisiae, но не бъркайте двете. Докато можете да използвате версията на едната, за да си направите бира, изразходваните клетки след ферментация биха имали твърде горчив вкус, за да се консумират с каквото и да е удоволствие.
Как да използвате хранителната мая
Вегетарианец, веган или не, сушена хранителна мая е универсална подправка, която трябва да се държи точно до солта и пипера. Разсипете я върху тост или геврек, използвайте я за овкусяване на пуканки, добавете я към супи, преди да сервирате, заменете класическия пармезан, поръсен в чиния с тестени изделия, или гледайте как подобрява привлекателността на всякакъв вид зеленчук за децата.
Най-често хранителна мая се използва в рецепти, които трябва да бъдат присособени за вегани, а съдържат сирене.
На какво има вкус хранителната мая?
Думите "орех" и "сирена" се появяват в почти всяко описание на хранителната мая, но въпреки това ароматът не възпроизвежда точно тези съставки. Той добавя умами, така че пикантната фонова нотка, често наричана пети вкус, подобно на солта, подобрява цялостния вкус на ястието, въпреки че не съдържа почти никакъв натрий.
Много вегетариански и вегански рецепти изискват присъствието на тази съставка или като ароматна подправка за трапезата, или като ключова съставка в някои ястия. Но не позволявайте статутът ви на всеяден да ви попречи да опитате ястия, които я съдържат и използват като заместител.
Ако решите да я пробвате, можете да я намерите във всеки магазин, където се предлагат здравословни храни.
Съхранение на хранителна мая
Прехвърлете хранителна мая, закупена в насипно състояние или в пликче, които не могат да се запечатват, в напълно сух стъклен съд с херметичен капак, когато се приберете вкъщи. На хладно и тъмно място трябва да издържи няколко години. Поставете я в хладилника или фризера, за да удължите срока на годност още повече.
Ползи от хранителната мая
Естествено без глутен и веган продукт, 1/4 чаша от нея съдържа само 60 калории, но осигурява мегадози от витамините от група В, включително фолиева киселина, плюс протеин, желязо и калий, всички без наситени мазнини или захар. Освен това е много ниско съдържанието на натрий със само 25 милиграма на порция, или само 1 процент от дневната стойност.
Със особено високи количества тиамин, рибофлавин и витамин В12, хранителната мая осигурява лесен източник на тези основни хранителни вещества за вегани и вегетарианци.
Коментари