Моти е любимо празнично блюдо в Япония. То не само се яде, но и се подарява във вид на сувенир и с него се украсява дома преди празници. Смята се, че фините фигури на японките се дължат и на моти.
Обикновено това ястие се приготвя от мъже, защото за направата му се изисква физическа сила. Въпреки че изглежда лесно за приготвяне, това ястие е доста трудоемко и в създаването му участват всички членове на семейството.
За моти се избира ориз, който се слепва. Той се измива, сварява, а след това се изсипва във високо дървено хаванче и започва да се бие с дървено цилиндрично чукче. Докато се бие, оризът постоянно се смесва с малко вода, вади се с мокри ръце и се обръща.
Важното е да не се прекали с водата, защото иначе сместа ще стане твърде лепкава. Постепенно под ударите на чукчето оризът се превръща в меко снежнобяло тесто. То се изважда и се разделя на малки топчета.
Тези топчета се търкалят в различни видове подправки – от пудра захар и маково семе до всевъзможни източни подправки. След като е обсипано със семена или подправки, моти може да се смята за готово.
Тъй като обаче оризовото тесто е безвкусно, именно подправките са тези, които му придават аромат. Но моти не се изчерпва само със суровия си вид. Топчетата могат да се пържат, да се слепват две по две с някакъв пълнеж и от тях да се правят малки пастички.
Благодарение на еластичността на тестото моти може да е не само топче, а цвете, плод или животно. Всяко семейство приготвя моти според традицията в рода и тези малки бели лакомства са идеални за подарък на приятели.
Коментари