Японската диета става все по-популярна, защото жителите на Страната на изгряващото слънце са лидери по продължителност на живота. Те по-рядко страдат от сърдечни заболявания и затлъстяване. Японската диета прави кожата сияйна и извайва фигурата.
Тя се спазва лесно. Едно от основните правила е да ядете храната на малки порции на всяко хранене. Японците подлагат продуктите на слаба термична обработка и използват бульони вместо мазни сосове за ястията.
В японската диета оризът заменя хляба. Оризът е много по-полезен, отколкото хлябът, който съдържа захар и много въглехидрати.
Богатата закуска е основа на японската диета. Тя включва зелен чай, ориз на пара, супа с тофу, омлет със зелен лук, риба на грил. Всичко това – в миниатюрни порции.
Японците ядат десерти, но рядко и на малки порции. Бисквитите и тортите се правят от оризово брашно, което е по-полезно от пшеничното.
Основни продукти на японската кухня са риба, зеленчуци, ориз, соя, макарони, зелен чай, плодове. Тази диета изключва преяждане, защото се ползват пръчици за хранене, а храната се сервира на малки порции.
![Храни от японската диета](/files/lib/600x350/japan-cabbage-salad.webp)
Консумира се малко захар, а въглехидратите се усвояват от зърнените храни, най-вече от ориза, което е доста по-полезно за фигурата.
Няма ограничение в консумацията на риба и морски дарове в диетата на японците. Млечните продукти се заменят с минерална вода, която съдържа калций. Вместо кафе се пие зелен чай, който е богат на витамини С и Е и антиоксиданти.
Намалете употребата на сол, защото морските дарове съдържат достатъчно количество от нея. Всеки ден изяждайте по 2-3 плода, по възможност различни по цвят. Това е гарант, че спазвате диета за здраве и красота.
Коментари