Поддържането на здравословни хранителни навици не е толкова объркващо или ограничаващо, колкото повечето хора си го представят.
Основните стъпки са да се консумират предимно растителни храни - зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки, и да се ограничат силно преработените храни. Ако консумирате животински храни, може да добавите млечни продукти, риба, птиче месо и постно месо.
Проучванията показват, че хората, които се хранят по този начин значително намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и други хронични заболявания.
В тази статия ще ви запознаем с храните, които бързо ще ви помогнат да изградите здравословна диета. Трябва да съхранявате в хладилника си всяка от тези 10 полезни храни, за да бъдете в добро здравословно състояние.
Броколи
Броколите са едни от най-добрите зеленчуци, които можете да добавите към диетата си, защото са с високо съдържание на фитохимикали. Те предпазват от бактерията Хеликобактер Пилори, която може да причина за поява на язви и рак на стомаха.
Ленено семе
Един от най-добрите източници на растителната версия на омега-3 мастните киселини е лененото семе. То съдържа и лигнани, растителни химични вещества, подобни на естроген, за които се смята, че предпазват от поява на рак на гърдата. Смелете лененото семе и го разбъркайте в купичка, заедно с кисело мляко.
Пълнозърнесто брашно
Пълнозърнестото брашно съдържа почти четири пъти повече фибри, два пъти повече калций, шест пъти повече магнезий и четири пъти повече цинк от обогатеното бяло брашно.
Сок от нар
Сокът от нар е много по-скъп от повечето плодови сокове, но съдържа и много повече антиоксиданти. Ако се чудите какво да хапнете за закуска, не се колебайте, а непременно си пригответе този вкусен сок, който е незаменима част от диетата на здравите хора.
Сьомга
Сьомгата е една от най-здравословните риби, когато става въпрос за витамин D и омега-3 мастни киселини. Също така е изключително лесна за приготвяне.
Червени чушки
Червените чушки са са отличен нискокалоричен източник на витамин С, бета каротин и фолиева киселина. Консумирайте ги сурови или на тиган с малко мазнина.
Бок чой
Листното зеле Бок чой е изключително богато на калций. То съдържа 84 мг калций за 125 г порция от сварения зеленчук.
Круши
Крушите са едни от най-богатите на фибри плодове. Една средна по размер необелена круша съдържа 5 г фибри.
Тофу
Вземете си тофу, което съдържа калциев сулфат. В 150 г тофу има около 345 мг калций, колкото има и в една чаша (250 мл) обезмаслено прясно мляко.
Фъстъчено масло
Фъстъченото масло съдържа протеин, фолиева киселина и витамин Е. Освен това в него няма трансмазнини, а само полезните моно- и полиненаситени мазнини.
Коментари