Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»С кои храни е най-полезно да съчетаваме киселото мляко?

С кои храни е най-полезно да съчетаваме киселото мляко?

С кои храни е най-полезно да съчетаваме киселото мляко?

Може да се каже, че киселото мляко е най-популярната млечна храна у нас. Подходяща е за консумация по всяко време на деня. Киселото мляко е идеален източник на протеини, много добра опция за производството на енергия, както и полезна храна за мускулното развитие.

Киселото мляко е полезно и с това, че се комбинира много добре с други храни. Смутито, както и десертите с кисело мляко и други съставки са чудесна алтернатива на традиционните блюда в различните часови зони. Ето няколко вкусни и полезни комбинации с кисело мляко:

Комбинирайте кисело мляко с горски плодове и бадеми

Това съчетание е една изключително вкусна идея за закуска. Тя дава на тялото млечни и растителни протеини, фибри, антиоксиданти и здравословни мазнини, заедно с така нужните калций, витамин Д и магнезий.

Горските плодове съдържат малко калории и захар, но са богати на антиоксиданти, намаляващи възпаленията в тялото. Това е вкусен начин да се възстановят мускулите и да се заздравят костите.

Съчетайте киселото мляко с чиа

В чиата има много фибри и омега - 3 частни киселини. Създават усещане за ситост, дават енергия на тялото и са полезни за мускулите, сърцето и кожата.

Калият и магнезият в състава на семената подпомагат изграждането на мускулите. 2-3 лъжички семена от чия в купичка кисело мляко са подходяща закуска, особено ако се добавят мед, плодове, ядки, канела или ленено семе на прах.

Кисело мляко с чиа

Кисело мляко и киноа - перфектна комбинация

Киноата си е спечелила име на здравословна храна, защото не съдържа глутен и в същото време е богата на растителен протеин. Принадлежи към сложните въглехидрати с високо съдържание на фибри и осигурява на мускулите енергия под формата на гликоген.

Съчетайте киселото мляко с нахут и тиквени семки

В домашното кисело мляко има здравословни мазнини, фибри, протеини, магнезий, желязо, калий и калций. Тиквените семки пък дават на тялото цинк, полезни мазнини и заселват имунната система. Свеж зеленчук като репичка, краставица или лук ще дадат на сетивата великолепно преживяване.

Комбинирайте кисело мляко с нар и ядки

Кисело мляко с ядки и нар

Още една полезна комбинация на киселото мляко за протеини, фибри и антиоксиданти, както и минерали като желязо, магнезий, здравословни мазнини и растителни протеини. В плода на нара има много антиоксиданти, възстановяващи мускулите и имунитета. Ядки като бадеми, кашу, лешници или шамфъстък правят тази комбинация вкусна и полезна.

Това са само някои от полезните храни, с които да съчетаете киселото мляко. Вижте още:

- Защо да ядем кисело мляко с канела;

- Защо да хапваме тахан с кисело мляко;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest