Изненадващо ли ви звучи да прибавите суров артишок във вашите рецепти за сок или смути? Е, скоро ще бъдете още по-изненадани от мощните съединения за борба с болестите, съдържащи се в артишока.
Но първо, нека разгледаме накратко увлекателната история и най-новите изследвания по отношение на този уникален зеленчук.
Малко история
Лесно е да се уплашиш от този член от семейството на магарешкия бодил, но почти целият артишок е годен за консумация!
В записаната история артишокът датира от Средиземноморието преди около 3000 години, откъдето се разпространява на север в Италия, Испания и Франция, и на юг и изток до Северна Африка и Арабия.
Артишокът е бил използван от древните римляни и гърци като храна и за медицински цели, по-специално като афродизиак. Древните гърци вярвали, че артишокът е създаден, когато Зевс се разгневил от красива жена, която осуетила вниманието му и я превърнал в трън!
През 1800 г. тази чудесна храна пробива в САЩ чрез френски и испански имигранти.
Последни вълнуващи изследвания
Изследванията са доказали, че артишокът облекчава редица проблеми, действайки като аналгетик при болка, свързана с лошо храносмилане и киселинен рефлукс, но също така облекчава запека и стомашните неразположения.
Друго проучване, докладвано от Медицински център Лангон от Нюйоркския университет, показва, че консумацията на артишок облекчава диспепсия, подуване на корема, проблеми със стомаха и диария.
Проучванията показват също, че мощните съединения в артишока понижават лошия (LDL) холестерол, като същевременно повишават добрия (HDL).
Други изследвания показват, че артишокът съдържа съединения, предотвратяващи рака.
Невероятни ползи
С ниско съдържание на калории и мазнини, артишокът е богат на фибри, антиоксиданти, фолиева киселина, флавоноиди, полифеноли, витамини и минерали.
Хранителните предимства на артишока го нареждат сред суперхраните. Витамините, които включва, са A, C, E, K, D и широк спектър от B-комплексни съединения.
Богатството на минерали в артишока варират от калций и желязо до фосфор, калий, манган, цинк, натрий и мед. Изненадващо артишокът се нарежда сред храните с най-високо съдържание на антиоксиданти. Всъщност науката класира артишока като №7 сред първите 20 храни, които доставят най-голямо количество антиоксиданти!
В следващите редове вижте как да си приготвите уникално полезно смути с артишок:
Необходими продукти: 1 ябълка; 2 моркова; 1/4 чаша нарязан суров артишок; 3 до 4 листа зеленина (зеле, спанак...); 1 до 2 супени лъжици семена или ядки (орехи, тиквени семки, сусамово семе или бадеми); 1 до 2 чаши краве мляко (или оризово, бадемово, овесово или кокосово).
Начин на приготвяне: Смесете съставките. Добавете само 3 до 4 листа зеленина, защото са горчиви, а също и защото твърде много могат да разстроят стомаха ви.
Коментари