Сармичките, независимо дали за зелеви или лозови, фигурират традицонно в българското меню. Всяка домакиня може да развихри въображението си и да ги напълни с каквато пожелае плънка, но за да станат вкусни, е добре да знаете и някои хитрости, които да прилагате по време на оформянето и термичната им обработка. Ето какво е важно да знаете при готвенето на сармички:
Най-разпространени са зимните сармички, приготвени с кисело зеле. В същото време обаче нищо не Ви пречи да си приготвите и през другите сезони ароматни сармички, които да са от прясно зеле.
- За тази цел е необходимо единствено да бланширате зелевите листа за няколко минути във вряща подсолена вода. Ако искате те да имат леко кисел вкус, подобно на традиционното кисело зеле, можете да добавите и малко оцет или лимонов сок във водата, в която ще бланширате листата;
- Винаги завивайте добре сармичките, които приготвяте. Плънката им трябва да успее да се задуши, поради което и загъването е изключително важно;
- Не забравяйте, че освен зелеви листа, за загъването на сармички можете да използвате и лозови листа, листа от лапад, от лобода, ревен, червено цвекло и всякакви други листни зеленчуци. Препоръчително е обаче те също да бъдат предварително бланширани в подсолена вода;
- Когато вече сте направили сармички, сложете на дъното на съда и няколко листа от това, което сте използвали за увиването им. Независимо дали са зелеви, лозови и каквито сте си решили сармички, не пропускайте да покриете и дъното с 2-3 реда листа, за да не загорят сармите;
- Можете дори и след като ги подредите, да ги покриете с листа, за да сте сигурни, че ще се задушат добре. Задължително ги варете похлупени с чиния и чак тогава сложен капак на съда;
- Сармичките могат да се опекат и във фурната, но имайте предвид, че така стават малко по-сухи, поради което е добре да ги печете с някакъв сос, най-добре доматен;
- Ако приготвяте сармите с месна плънка е добре предварително да задушите леко месото, да добавите ориза и да подправите по свой вкус плънката. Така ще сте сигурни колко плънка да слагате на сармите;
- Винаги подреждайте сармичките плътно една до друга в съда, в който ще ги готвите. Така няма да изпада плънката им дори и ако не сте успели да ги завиете добре.
Вижте още:
Коментари