Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни хитрости при готвене на сарми

Кулинарни хитрости при готвене на сарми

редакция:
Сарми
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
Качество без компромис:
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
15.00 лв.

Сармичките, независимо дали за зелеви или лозови, фигурират традицонно в българското меню. Всяка домакиня може да развихри въображението си и да ги напълни с каквато пожелае плънка, но за да станат вкусни, е добре да знаете и някои хитрости, които да прилагате по време на оформянето и термичната им обработка. Ето какво е важно да знаете при готвенето на сармички:

Най-разпространени са зимните сармички, приготвени с кисело зеле. В същото време обаче нищо не Ви пречи да си приготвите и през другите сезони ароматни сармички, които да са от прясно зеле.

- За тази цел е необходимо единствено да бланширате зелевите листа за няколко минути във вряща подсолена вода. Ако искате те да имат леко кисел вкус, подобно на традиционното кисело зеле, можете да добавите и малко оцет или лимонов сок във водата, в която ще бланширате листата;

- Винаги завивайте добре сармичките, които приготвяте. Плънката им трябва да успее да се задуши, поради което и загъването е изключително важно;

- Не забравяйте, че освен зелеви листа, за загъването на сармички можете да използвате и лозови листа, листа от лапад, от лобода, ревен, червено цвекло и всякакви други листни зеленчуци. Препоръчително е обаче те също да бъдат предварително бланширани в подсолена вода;

Лозови сарми

- Когато вече сте направили сармички, сложете на дъното на съда и няколко листа от това, което сте използвали за увиването им. Независимо дали са зелеви, лозови и каквито сте си решили сармички, не пропускайте да покриете и дъното с 2-3 реда листа, за да не загорят сармите;

- Можете дори и след като ги подредите, да ги покриете с листа, за да сте сигурни, че ще се задушат добре. Задължително ги варете похлупени с чиния и чак тогава сложен капак на съда;

- Сармичките могат да се опекат и във фурната, но имайте предвид, че така стават малко по-сухи, поради което е добре да ги печете с някакъв сос, най-добре доматен;

- Ако приготвяте сармите с месна плънка е добре предварително да задушите леко месото, да добавите ориза и да подправите по свой вкус плънката. Така ще сте сигурни колко плънка да слагате на сармите;

- Винаги подреждайте сармичките плътно една до друга в съда, в който ще ги готвите. Така няма да изпада плънката им дори и ако не сте успели да ги завиете добре.

Вижте още:

- Идеи за по-различни постни сарми;

- Домашни хитринки за вкусни зелеви сарми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Лидия - Гери
Лидия - Гери
Аз ги приготвям в тенджера под налягане, за да станат по- бързо готови.
05.02.2016 14:47
1
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Мога да добавя, че колкото по-дълго се варят, т.е. на слаб огън, толкова по вкусни стават!
05.02.2016 14:39
Илияна Димова
Илияна Димова
лозовите са много хубави , след като са сварени да се запечат леко със заливка
05.02.2016 13:03
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Много обичам сарми,но само зелеви.Някак тези с лозовите луста не са ми по вкуса :)
05.02.2016 11:41
Илияна Димова
Илияна Димова
Много хубава статия, предпочитам да приготвям зелевите сарми в огнеупорен съд с капак във фурната с достатъчно вода, пак стават меки , може по време на печене да обърнем , за да не остане плънката отгоре суха и внимаваме да не останат без течност
05.02.2016 09:14
2