Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на гъши яйца

Кулинарна употреба на гъши яйца

бъркани гъши яйца

За разлика от кокошите яйца, гъшите могат да бъдат намерени много по-трудно по магазините. Това се дължи не само на факта, че гъските снасят по-рядко от кокошките, но и поради по-високата им цена, която не ги прави привлекателна за потребителите.

Все пак ще уточним, че гъшите яйца, макар и не толкова хранителни като кокошите, имат много предимства за човешкото здраве и е добре да не ги изключвате от менюто си, стига да можете да се снабдите с тях.

Ето какво можете да си приготвите от гъши яйца.

Сварени гъши яйца

Сваряването на гъшите яйца изисква повече време от това на кокошите. Те имат по-големи размери и по-голяма твърдост на черупката си. Преди да ги сварите е много важно добре да ги измиете, защото липсата на пазар за тях трудно може да гарантира и качеството им.

Измийте старателно черупките им със сапунена вода, изплакнете ги и едва тогава ги поставете в съд със студена вода, който да сложите на котлона си.

След като водата заври, намалете огъня на минимална степен и варете поне 15 минути, ако искате да имате по-меко сварени яйца и около 20 минути за твърдо сварени. Добавяме и че ако искате да закусите с гъши яйца, едно яйце ви е напълно достатъчно!

Бъркани гъши яйца

Бърканите гъши яйца се приготвят по аналогичен начин с яйцата, снесени от кокошки. Можете преди да чукнете яйцата за ястието си да запържите ситно нарязан лук и шунка, а в края на готвенето да добавите и сирене. Използвайте и подправки по ваш избор, но особено подходящ е риганът.

гъши яйца - кулинарна употреба
Снимка: thank_you от Pixabay

Салати от гъши яйца

С помощта на сварени гъши яйца можете да приготвяте всякакви салати, но поради по-големите си размери, е добре яйцата да бъдат ситно нарязани. Подходящи са както за приготвянето на пролетните зелени салати, така и на типично зимните салати, като класическата Руска салата.

Сладкиши и хлебни изделия от гъши яйца

Гъшите яйца имат по-наситен жълт цвят и от тях стават не само вкусни, но и по-привлекателни на външен вид сладкиши и хлебни изделия. Не ви съветваме единствено да приготвяте с гъши яйца сладкиши, които не изискват термична обработка, както и да си правите домашна майонеза от тях.

Италианска паста от гъши яйца

Ако сте свикнали сами да приготвяте пастата си, а не закупувате готови продукти, то непременно бихме ви препоръчали да използвате за направата ѝ гъши, а не кокоши яйца.

Факт, е че те са доста по-скъпи, но и размерът им е доста по-голям. Всъщност можете да срещнете гъши яйца, които са 3-4 пъти по-големи от кокошите, което никак не е за пренебрегване що касае разликата в цената на двата вида яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest