Салатите
- Преди употреба трябва много добре да се измиват зеленчуците. Във водата при миенето им се прибавя сол и така се намалява загубата на минерални вещества и лесно се отстраняват насекомите по тях. После продуктите за салатите се изплакват под течаща вода;
- Зеленчуците, от които приготвяме топли салати, задушаваме в съвсем малко вода, колкото да не загорят, за да не загубят своя вкус, хранителна стойност и цвят;
- Горчиви ли са краставиците, те трябва да са обелени добре. Горчивината им е концентрирана във върха;
- Когато употребяваме лук за украса на салата, много ефектно и вкусно се получава, ако нарязаните на филийки лук, разделяме на пръстенчета и оваляме в червен пипер и ситно нарязан зелен копър или магданоз;
- Когато ни се налага да запазим за 4-5 часа вече обелени картофи, без да потъмняват, поставяме ги в найлонова торбичка, завързваме добре и оставяме в хладилника;
- Пресните гъби не трябва да накисваме във вода, а да ги измием колкото е възможно по-бързо с течаща вода и да поставим във вода с оцет, за да запазят цвета си;
- По-дълго време ще се запазят листните и грудковите зеленчуци, ако ги съхраняваме загърнати във влажна кърпа на хладно;
- За да освежим листните зеленчуци, потапяме ги в хладка вода с прибавена в нея сок от лимон;
Предястията
- Предястията включваме в менюто за възбуждане на апетита и се поднасят преди главното ястие. Те не са за нахранване и трябва да са в малки количества, но да са разнообразни;
- Преди супата се поднасят студени предястия, а топлите предястия - след студените, когато не се сервира супа. Когато се поднася супа след предястия, те трябва да нямат продукти с остър вкус, за да се усети истинският вкус на супата;
- За предястия са подходящи да се поднесат салати от сурови и топлинно обработени зеленчуци и плодове, мариновани или осолени гъби, месо, раци и др.
- Предястията трябва да са подготвени и сервирани, така че при консумацията им да няма нужда от нож. Топлите предястия обикновено поднасяме в съда, в който сме ги приготвили.
Коментари