Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Грейпфрутът е перфектен за салати

Грейпфрутът е перфектен за салати

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Грейпфрутът е перфектен за салати

Грейпфрутът незаслужено се игнорира от любителите на салати, смятат италиански специалисти по хранене. Този плод идеално се съчетава с различни видове немазно месо и е перфектен за салати.

Естествено, с него се правят и плодови салати, но вкусът му придава изисканост на предястията и салатите. Освен с месо грейпфрутът се съчетава прекрасно и с различни видове сирене и кашкавал.

За салатата се използва само меката част на грейпфрута. Белите ципи трябва предварително да се отстранят, за да бъде салатата нежна и ароматна.

Грейпфрутът е перфектен за салати

За да направите салата с пилешко месо и грейпфрут например, ще ви трябват 200 г пилешки гърди, 100 г сушени сини сливи без костилки, един грейпфрут, шепа филиран бадем и майонеза по вкус.

Пилешкото месо се сварява или се запича на фурна до готовност, след което се охлажда и се нарязва на парченца. Сините сливи се заливат с вряла вода и се оставят за десетина минути.

Нарязват се на едри парчета. Грейпфрутът се изчиства от ципите и се нарязва с помощта на много тънък нож.Смесват се всички продукти и се разбъркват с майонезата. Поръсват се с бадемите.

За да направите прочутата в САЩ калифорнийска салата, ви трябват 6 супени лъжици майонеза, половин килограм сварени скариди, четири грейпфрута, три узрели плода авокадо, лимонов сок, един лимон, четири чаени лъжички коняк, лют червен пипер и сол на вкус.

Грейпфрутът е перфектен за салати

Сварените скариди се нарязват, грейпфрутът се почиства и нарязва. Авокадото се разрязва на тънки парченца и се наръсва с лимонов сок. Парченцата грейпфрут и авокадото се слагат в купа, добавят се скаридите и конякът. Разбъркват се и се оставят за десетина минути.

Майонезата се смесва със солта и лютият пипер. Овкусява се салатата и се сервира. Тъй като е голяма рядкост да намерите узряло авокадо, трябва да си го купите няколко дни предварително. Оставете го да узрява на перваза, но не под преките слънчеви лъчи.

Ако искате да ускорите процеса на узряване на авокадото, сложете го в хартиен пакет заедно с няколко ябълки. Ябълките отделят етилен – газ, който спомага за узряването на различни видове плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest