Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ето го и тайният трик за наистина вкусно сладко

Ето го и тайният трик за наистина вкусно сладко

Сладко от малини

Повечето опитни домакини вече са се научили как да приготвят зимнината си, да консервират различни по вид туршии и да приготвят вкусни сладка.

От особено значение е именно приготвянето на сладката, защото те са консумирани не само зимно време, но и през лятото, когато искате да поднесете вкусни палачинки със сладко или кексове и торти с плодов пълнеж.

Рецепти за приготвянето на сладко можете да срещнете какви ли не, но е много важно да спазвате някои основни правила, за да може наистина сладкото Ви да се получи не само трайно, но и вкусно. Ето защо тук ще Ви запознаем с основните техники при направата на сладко:

- Винаги берете или купувайте плодовете, които ще използвате за приготвянето на сладкото, в деня, в който сте решили да го приготвяте. Избирайте само узрелите, но ненаранени плодове, които да не се разваряват по време на топлинната им обработка;

- Ако приготвяте сладко от по-нежни плодове, е добре да го правите на итервали. Това означава, че когато сложите на котлона поръсените със захар или захарен сироп плодове, трябва след завирането им да ги отдръпвате от огъня, да ги охладите и след това отново да ги сложите. Именно това е тайната на перфектното сладко. Възможно е това действие да отнеме дори часове, но е сигурно, че по този начин сладкото наистина ще стане перфектно, защото така се изравнява захарното съдържание в самите плодове особено ако са по-сочни;

- Дори и да разполагате с много плодове и буркани, в които да затворите сладкото, не бързайте да варите всичко накуп. Доказано е, че не е добре да слагате да се вари повече от 2- 2.5 кг сладко наведнъж;

Сладка

- Винаги измивайте добре бурканите, в които ще затваряте сладкото, и се уверете, че капачките им могат да бъдат затворени херметически. Освен това е добре бурканите да са добре подсушени, преди да ги пълните;

- При приготвянето на сладкото е от изключително важно значение да прецените подходящия момент, когато то е готово. Това означава, че сиропът трябва да се е сгъстил достатъчно и в същото време да не е преварен. Изпитан в случая е методът, при който пускате капка от сиропа в чаша със студена вода. Тя трябва да достига дъното на чашата и лесно да се размие при разбъркване. Друг начин е да загребете от плодовия сироп с решетеста лъжица, да я наклоните леко надолу и да я наблюдавате внимателно. Показател, че сиропът е готов, е ако капките се събират на върха на лъжицата и падат заедно, а не поотделно в сиропа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest