Гроздето е много вкусно за пряка консумация, но от него се получават страхотни сладка и мармалади. Те се правят от сортове грозде с едри месести зърна и достатъчно здрава обвивка на зърната.
Гроздовете не трябва да са загнили или прекалено изсъхнали. Първо се откъсват зърната от чепката, след това се измиват добре. Сладкото се приготвя по два начина – със захарен сироп или със сварен гроздов сок.
За приготвянето на захарен сироп на един килограм грозде се пада килограм захар и една чаша вода. Водата леко се загрява, разтваря се захарта, добавят се зърната грозде, оставя се да престои половин час и се кипва на слаб огън.
Преди да се свали от огъня, се добавя една чаена лъжичка лимонтузу и една ванилия. По време на варенето на сладкото от повърхността се маха пяната заедно с изплувалите семенца. Сладкото се налива в буркани, когато изстине.
Това сладко може да се направи и по друг начин. Гроздовите зърна се заливат с много топъл, но не врял захарен сироп – на 1 килограм грозде 600 грама захар и 600 грама вода. Зърната престояват осем часа.
Добавят се 200 грама захар и се кипва за десет минути. Сладкото престоява още осем часа. Отново се добавят 200 грама захар, кипва се за десет минути и се охлажда.
След това отново се добавят 200 грама захар и тогава сладкото се вари, докато не е готово. Това се проверява, когато капка от горещото сладко се капне в чиния и не се разтече. Това сладко се налива горещо в буркани.
Ако се прави сладко от зелено грозде, се добавят няколко листа от вишнево дърво, за да се запази зеленият цвят.
С гроздов сок сладкото става много вкусно, а зърната – напълно прозрачни. Сладкото се прави, като гроздовите зърна – 1 килограм се заливат с 1 литър гроздов сок. Добавят се 400 грама захар и се вари, докато една капка от сладкото не се разтича в чиния. Може да се добави една ванилия за аромат.
Коментари