Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да сгъстим супата

Как да сгъстим супата

Супи

Готвенето е процес, който изисква внимание, особено ако готвим нещо за първи път или пък подготвяме специални блюда. Общо взето е трудно да се определи кои ястия са най-трудни за приготвяне, тъй като е индивидуално за всяка домакиня. При супите, обаче, има някои тънкости, които могат да затруднят домакинята, когато е начинаеща в това си занимание.

Обикновено по въпроса със супите проблемите, които могат да се появят, са два – или сте я приготвили прекалено гъста, или пък сте я направили твърде рядка. Но хубавото е, че и за двете положения има спасение. Ако супата е твърде гъста, просто налейте още бульон и я оставете да заври. Нищо сложно няма в това – единственият проблем е, че количеството ѝ ще се увеличи, но пък това не е нещо фатално.

Ако сте направили рядка супа, предлагаме ви няколко начина да я сгъстите:

Зеленчукова супа

- Можете да ѝ направите застройка – супата хем ще се сгъсти, хем ще стане по-вкусна. За целта използвайте яйце и малко лимонов сок – около 2 -3 капки.

Разбивате и когато супата вече не ври, започвате да добавяте от нея в купичката с разбитото яйце и непрекъснато да разбърквате. След това изсипвате в тенджерата. Можете да си направите застройката и с помощта на кисело (може и прясно) мляко и яйце, някои готвачи слагат и лъжица брашно, с което супата ще стане още по-гъста.

Съществува и вариант да използвате само жълтъка на яйцето, който всъщност е професионален приом за застройване на супи. Ако искате т.нар. варена застройка, разбийте млякото, яйцето, малко брашно в подходящ съд, сложете няколко черпака бульон от супата и поставете съда на котлона. Бъркайте непрекъснато и след като се сгъсти, добавете към супата на тънка струя.

Супа с риба

- Някои домакини използват нишесте – размиват се 1-2 с.л. нишесте в малко студена вода и се добавя към все още къкрещата супа. Можете да използвате и брашно. Внимавайте само да не стане на бучки, след като го разбъркате.

- Лесен начин за сгъстяване е като добавите размита във водичка суха супа – не повече от 3 супени лъжици. След това изсипвате в тенджерата. Имайте предвид, че те са доста солени.

- Можете заедно с нарязаните зеленчуци да сложите няколко цели – например картоф и морков. След това, когато се сварят, ги изваждате и пасирате, после връщате обратно в супата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Хриси
Хриси
а може да се сгъсти като към застройката от жълтък и кисело мляко се добави растителна сметана. Супата освен, че се сгъстява става и невероятно вкусна
13.11.2013 13:49
2
рррр
рррр
най-лесно става сгъстяването /не застройка/ със сухо картофено пюре.
06.10.2013 01:30
3