Яйченият крем е много вкусен, той се използва както за директна консумация, така и за направата на различни видове десерти – с него се пълнят еклери, тестени кошнички, използва се и за торти.
За да бъде кремът приготвен добре, той трябва да се разбърква не с метална, а с дървена лъжица, която добре да обира крема от дъното на съда.
След сваряването на крема той трябва да се охлади в хладилник. За да не се образува коричка върху крема в хладилника, той трябва да се разбърква периодично.
За да получите около четиристотин грама крем, са необходими една чаена чаша мляко, едно яйце, пет супени лъжици захар, две чаени лъжички брашно.
Разбъркайте яйцето с брашното, докато не премахнете всички бучки, добавете четвърт от прясното мляко и отново разбъркайте добре.
В тенджерка кипнете останалото мляко със захарта, като разбърквате с дървена лъжица. Налейте на тънка струя врящото мляко в яйчената смес, като не спирате да разбърквате.
Върнете на котлона и бъркайте до сгъстяване. Кремът не трябва да кипва, защото яйцето ще се пресече. За по-добър вкус е добре брашното да се запече на сух тиган.
Ако кремът не е достатъчно гъст, има няколко начина да го сгъстите. Един от тях е да свалите крема от котлона и да добавите в него малко горещо мляко, в което сте разбъркали запечено на тиган брашно – около половин супена лъжица.
Друг вариант за сгъстяване на редкия крем е да добавите директно в крема малко царевично нишесте, което сте разбъркали с малко вода или прясно мляко. Разбърквайте, докато не се разтвори напълно в крема и оставете на бавен огън, докато се сгъсти.
Третият вариант е да добавите още едно яйце с брашно, които сте разбъркали до смес без бучки. В брашнената смес добавете малко от крема, за да не се пресече яйцето, и върнете в тенджерата на котлона. Можете също така да добавите една супена лъжица царевично брашно.
Коментари