Откакто съществува арабската кухня като такава, тя продължава да буди възхищение из целия свят. Умелото съчетаване на подправки, аромати и екзотични вкусове може да се услади както на обикновените хора, така и на всички изтъкнати гастрономи и кулинари.
Това, което е най-характерно за арабската кухня обаче, е строгото спазване на някои правила при приготвянето на храните, при сервирането им и консумирането им. А те се диктуват от стриктното спазване на ислямската религия.
Супа Харира за Рамадан
Така например по време на Рамадан (22 март-20 април) е характерно консумирането на супата Харира, която се приготвя от много зеленчуци, месо и нахут и се приема, че помага по-добре да бъдат понесени постите.
Независимо дали спазвате ислямската религия, тази супа е наистина много питателна и ароматна, а не е и никак сложна за приготвяне.
Ето какви продукти са Ви необходими и как трябва да ги съчетаете по начина, по който са били приготвяне в продължение на векове в Арабския свят:
Харира (супата, която се приготвя за Рамадан, като агнешкото месо може да бъде заменено с телешко).
Необходими продукти за супата за Рамадан
100 г нахут от консерва, 100 г леща, 350 г агнешко месо от бут, 1 глава кромид лук, 350 г доматено пюре, 6 с.л. зехтин, 150 г брашно, няколко стръка пресен магданоз и пресен кориандър, 100 г фиде, 1 лимон, 1 ч.л. канела, 1 ч. л. куркума, шафран, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне на супата Харира
Лещата се бланшира, след което се нарязват агнешкото месо и лукът, а нахутът се оставя да се отцежда. Пюрето се запържва в част от зехтина. В останалата част се запържва месото заедно с шафрана, куркумата и канелата и се добавят 2 ч.ч. вода. Всичко това се оставя да къкри за около 15 мин, след което се добавя и лука. Оставя се на слаб котлон за 30 мин. Добавя се лещата и нахутът и се разбърква.
Долива се още 1.5 л вода заедно със запърженото доматено пюре, като се отделят 3 с.л. от него. Оставя се за още 30 мин. Добавят се нарязаните на ситно магданоз и кориандър. Отделно се смесва брашното с останалото доматено пюре, сол и черен пипер на вкус и тази смес се изсипва в супата, за да се сгъсти.
Добавя се и фидето, като се разбърква. Когато всички продукти са готови, супата се сипва в купи и на всяка порция се слага сокът от 1/4 изстискан лимон.
Вижте още от нашите предложения за турски супи и турски салати.
Вижте още и кои са най-използваните подправки в арабската кухня.
Коментари