Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Супата за Рамадан, която помага за леки пости

Супата за Рамадан, която помага за леки пости

Супата за Рамадан, която помага за леки пости

Откакто съществува арабската кухня като такава, тя продължава да буди възхищение из целия свят. Умелото съчетаване на подправки, аромати и екзотични вкусове може да се услади както на обикновените хора, така и на всички изтъкнати гастрономи и кулинари.

Това, което е най-характерно за арабската кухня обаче, е строгото спазване на някои правила при приготвянето на храните, при сервирането им и консумирането им. А те се диктуват от стриктното спазване на ислямската религия.

Супа Харира за Рамадан

Така например по време на Рамадан (22 март-20 април) е характерно консумирането на супата Харира, която се приготвя от много зеленчуци, месо и нахут и се приема, че помага по-добре да бъдат понесени постите.

Независимо дали спазвате ислямската религия, тази супа е наистина много питателна и ароматна, а не е и никак сложна за приготвяне.

Ето какви продукти са Ви необходими и как трябва да ги съчетаете по начина, по който са били приготвяне в продължение на векове в Арабския свят:

Харира (супата, която се приготвя за Рамадан, като агнешкото месо може да бъде заменено с телешко).

Необходими продукти за супата за Рамадан

100 г нахут от консерва, 100 г леща, 350 г агнешко месо от бут, 1 глава кромид лук, 350 г доматено пюре, 6 с.л. зехтин, 150 г брашно, няколко стръка пресен магданоз и пресен кориандър, 100 г фиде, 1 лимон, 1 ч.л. канела, 1 ч. л. куркума, шафран, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне на супата Харира

Лещата се бланшира, след което се нарязват агнешкото месо и лукът, а нахутът се оставя да се отцежда. Пюрето се запържва в част от зехтина. В останалата част се запържва месото заедно с шафрана, куркумата и канелата и се добавят 2 ч.ч. вода. Всичко това се оставя да къкри за около 15 мин, след което се добавя и лука. Оставя се на слаб котлон за 30 мин. Добавя се лещата и нахутът и се разбърква.

Долива се още 1.5 л вода заедно със запърженото доматено пюре, като се отделят 3 с.л. от него. Оставя се за още 30 мин. Добавят се нарязаните на ситно магданоз и кориандър. Отделно се смесва брашното с останалото доматено пюре, сол и черен пипер на вкус и тази смес се изсипва в супата, за да се сгъсти.

Добавя се и фидето, като се разбърква. Когато всички продукти са готови, супата се сипва в купи и на всяка порция се слага сокът от 1/4 изстискан лимон.

Вижте още от нашите предложения за турски супи и турски салати.

Вижте още и кои са най-използваните подправки в арабската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен