Постите са често срещана практика, било по религиозни, било по здравословни причини. При всички случаи обаче постещият трябва да се застрахова срещу дефицит на витамини и микроелементи поради бедната хранителна диета.
Това може да се постигне в голяма степен само с един зеленчук - червено цвекло. Това кореноплодно растение с наситен червен цвят притежава много хранителни и отлични лечебни качества. С него си осигуряваме нужните за деня витамини А, С, калций, желязо, фибри. Освен това цвеклото съдържа тиамин, рибофлавин, холин, бетаин, магнезий, фосфор, калий, мед, цинк и селен, пантотенова киселина и витамин В6.
То влияе благоприятно на метаболизма, предпазва устната кухина от язви и възпаления, поддържа здравата коса и кожа. Червено-лилавият зеленчук се грижи и за сърдечното здраве, понижава кръвното налягане, намалява мускулните болки при спортуване. С него се подпомагат храносмилателните процеси. Препоръчва за пречистване на черния дроб.
Цвеклото може да се консумира в прясно състояние на салати или като съставка в зеленчукови ястия най-често. По-нетрадиционното му приложение в кулинарията е в брауни. С тази рецепта храненето през Коледните пости ще стане по-разнообразно. Ето рецептата за нетрадиционния, но интересен сладкиш - постно брауни с червено цвекло.
Необходими продукти:
¼ килограм елдено брашно;
3 лъжици какао;
1-2 лъжици брашно от червено цвекло;
50-60 грама орехи, едро натрошени;
1 водна чаша вода;
¼ килограм кокосова захар;
100 милилитра олио;
1 литър и още една чаша кокосово мляко, гъсто;
1 лъжичка сода;
1 лъжичка бакпулвер.
Приготвяне:
Сухите съставки без орехите се смесват в дълбок съд и се разбъркват добре. Добавят се последователно водата, млякото и олиото при непрекъснато бъркане. След това се слагат и натрошените орехови ядки.
Така получената смес се изсипва в тавичка, покрита с хартия за печене. Пече се до готовност за около 35-40 минути на предварително загрята фурна на 180 градуса. Готовото постно брауни с червено цвекло трябва да има добре оформена коричка, а консистенцията отвътре трябва да е въздушна, лека и мокра. След охлаждане се нарязва на отделни парчета.
Коментари