Сушенето на плодове и зеленчуци заинтригува все повече хора. Дори в домашни условия можем да си направим сушени зеленчуци, които след това да използваме за различни гозби.
Сушените зеленчуци са много популярни и все повече се използват в кулинарията. Но защо да избираме този метод на съхранение, вместо консервирането или пък замразяването?
Много по-практично е отколкото консервирането и замразяването на зеленчуците. Безспорно сушените продукти заемат много по-малко място, придават по-различен вкус на гозбата и не на последно място – издържат по-дълго време от консервираните продукти.
Ако си консервирате или замразите килограм моркови, ще ви заемат доста повече място, отколкото ако са сушени. След изсушаването, всички морковчета се събират в един буркан, който трябва да стои някъде на хладно.
А при приготвяне на някаква гозба, просто изваждате буркана и добавяте към манджата. Друг вариант е да ги накиснете, за да възстановят размерите си и после да ги сложите към ястието. За изсушаването на зеленчуците има няколко начина.
Единият от тях е на слънце, друг вариант е във фурната. Но тъй като, ако се правят във фурната, отнема много време, съответно и много енергия, затова ще разгледаме първият вариант.
Ето и как можете да си изсушите някои зеленчуци:
- Пипер – пиперът се изсушава изключително лесно. Измивате и цепвате чушката на места, после махате семките и оставяте на проветриво и по възможност топло място. Отгоре покрийте зеленчука с някаква мрежа, за да не го накацат мушици. След като изсъхне, можете да го държите в буркани или торбички от хартия;
- Домат – доматите са доста воднисти, затова тяхното изсушаване е малко по-трудно. Нарежете ги на парчета и ги сложете в пластмасови табли, на разстояние един от друг. Сложете парче тензух и оставете на слънце. Хубаво е да няма висока влажност и да изберете подходящо време за сушене на домати. След около 3 до 7 дни, доматите ще са готови.
- Гъби – печурките можете да изсушите като ги нарежете на две (ако са по-едри на 4), нанижете ги на конец и ги окачите на слънчево и проветриво място. Доста бързи се изсушават.
Коментари
а сушенето на зеленчуци наистина става на слънце и проветриво ;)
не пиши без да знаеш ;)