Рехидратирането на сушени продукти представлява процес, обратен на сушенето. За да проследим този процес, най-напред трябва да разгледаме накратко сушенето на продуктите и неговата цел.
Сушенето на храни е най-старият метод за тяхното консервиране. По своята същност то е топъл и масообменен процес, при който се отнема водното съдържание от храната, намалява се тяхната водна активност. Под водна активност се разбира тази налична вода, която влияе върху микробиологични, химични и биохимични реакции, протичащи в продуктите. Изсушаване има, когато влагата в продукта намалее до 6-12 процента в зеленчуците и около 18-20 процента в плодовете.
На сушене се подлагат плодове и зеленчуци като сини сливи, грозде, шипки, череши, лук, моркови, картофи и още редица други. Те се предлагат не само като цели или нарязани на парчета части от плода или зеленчука, но и като брашна и гранули, концентрати под форма на бульони или супи, миксове и други.
Когато се използват в рецепти, някои от тях нямат нужда от специална рехидратация, те се добавят в сушен вид във водата при сухите супи или когато са добавка към храната при бульоните.
Процесът на рехидратация се налага най-често при целите и нарязани на едри парчета сушени плодове или зеленчуци. Някои от тях не изискват да бъдат рехидратирани, защото са вкусни и като хрупкаво лакомство.
Рехидратирането на плодове е много лесно, достатъчно е да се накиснат във вода или друга течност - сок, ликьор, докато възвърнат вида си в прясно състояние. Така през зимата се прави ошав от плодове, които са сезонни и ги няма през студените месеци. Могат да се сложат в плодовия пай, да бъдат добавката към киселото мляко, както е през сезона им, в кремообразните смутита и още много възможности.
Зеленчуците също са лесни за рехидратиране, приготвят се така, както се прави с пресните от градината. Може да им се добави вода и да се загреят в микровълновата фурна или на котлона. Замразените зеленчуци в супите и яхниите не изискват изобщо рехидратация. А листните зеленчуци могат да бъдат стрити на прах и така да се добавят към соса или смутито. Ако ще се готвят, може да се напръскат листата с вода или да се поставят във влажна хартиена кърпа, без да се мокрят преди това.
Рехидратацията няма да превърне плодовете или зеленчуците автоматично в пресни, но въвежда влага в тях и подобрява както текстурата, така и вкуса им.
Коментари