Плодовете и зеленчуците, консумирани през сезона им, са изключително полезни. Малините, ако се консумират пресни, предпазват организма от различни заболявания, повишават имунитета. Извън сезона си могат да консумират изсушени.
- Сушените малини са добър източник на антиоксиданти. Предпазват от болести;
- Благодарение на съдържащия се витамин С укрепват имунната система;
- Балансират нивото на кръвната захар;
- В китайската медицина се използват при подуване и зачервяване на тялото;
- Подсилват черния дроб;
- Засилват функциите на мозъка и паметта;
- Предпазват от сърдечно-съдови заболявания;
![малини](/files/lib/600x350/eating-raspberry1.webp)
- Действат добре на стомаха, регулират функциите на червата;
- Балансират нивото на холестерола;
- Помагат при възпалени венци;
- Увеличават циркулацията на кръвта, понижават кръвното налягане;
- Предотвратяват атеросклероза и анемия.
Сушените малини са изключително ценни хранителни добавки. Те съдържат витамините С и К, протеини, фибри и желязо. Може да се консумират между храненията. С тяхна помощ ще задоволите до 10 на 100 от дневната нужда на калций. Благодарение на това заздравят костите и зъбите, предотвратяват остеопороза.
Едно от най-големите предимства, че сушените малини имат лечебни свойства при екзема. За лечение на екземи се сваряват 3 чаши вода. После се добавя една шепа сушени малини. Вари се така около 5-6 минути. Сваля се от котлона, оставя се да се поохлади. Ако екземите са по ръцете, те се накисват за 10 минути в тази вода. След това не трябва да се измиват за около час. Тази процедура се прилага 3-4 пъти седмично.
Коментари