Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Бърза работилница: Приготвяне на сушени домати

Бърза работилница: Приготвяне на сушени домати

Бърза работилница: Приготвяне на сушени домати

Обичате ли домати? Зрели, сочни, пресни или консервирани, в салати, супи, мезета... Предлагаме ви да опитате друг вариант за готвене на този зеленчук - сушени домати.

Най-добрите рецепти за такива домати можете да намерите в италианската кухня. В тази топла страна съхраняването на реколтата се извършва по най-простия и траен начин - с помощта на слънцето.

Но има и други опции - например можете да изсушите доматите в специална сушилня или в конвенционална фурна. Ако следвате всички нюанси на готвенето, закуската ще се окаже невероятно вкусна. И тогава тези домати могат да се добавят към сладкиши, салати, да се правят различни брускети, паста, ароматно песто.

Вижте нашата подробнано бърза работилница и пригответе вкусни сушени домати!

Продукти: домати - 1.5 кг, рафинирано растително масло - 250 мл, чесън - 2 скилидки, сол - 1 супена лъжица, сушен розмарин - 1 щипка, сушена мащерка - 1 щипка, балсамов оцет - 2 с.л.

Начин на приготвяне:

Приготвяне на сушени домати

1. Изплакнете и подсушете доматите. Изрежете бялата част в основата и нарежете всеки домат на половина.

2. Сложете зеленчуците върху нарязаната работна повърхност, осолете ги и оставете за 30 минути.

3. След това внимателно с помощта на лъжица отстранете семената и сложете половинките домати върху отрязани хартиени кърпи. Така премахвате излишната влага.

4. Загрейте фурната до 80–100 ° C. Покрийте съда за печене с хартия за печене, намажете хартията с растително масло. Отгоре разпределете половинките домати с отрезите нагоре. Поставете тигана във фурната, включете режима на конвекция. Вратата може да бъде оставена леко отворена за по-добра вентилация. В зависимост от размера и сочността на доматите ще са необходими 3.5-4 часа.

5. Докато доматите се сушат, пригответе ароматно масло. За да направите това, загрейте добре рафинираното растително масло (не го довеждайте до кипене! ), Добавете сушени билки, разбъркайте и оставете маслото да се охлади напълно.

6. Стерилизирайте бурканите, на дъното на всеки поставете нарязани скилидки чесън, изсипете 1 с.л. балсамов оцет, добавете щипка сол. Напълнете бурканите с домати и залейте с ароматно масло, така че да покрие напълно зеленчуците. Затворете бурканите с капачки. Вашата лятна закуска е готова!

И още...

Сушени домати

За да подготвите заготовката, е по-добре да използвате малки месести плодове тип Рома. Големите и сочни домати ще трябва да се обработват много дълго време, така че е по-добре да откажете тази опция.

По желание можете да използвате различни сушени подправки и билки. Ако желаете, добавете малко пипер- чили за пикантност. Подходящо масло е и зехтинът, и слънчогледовото олио.

Сушените домати след охлаждане до стайна температура могат да се поставят в торбичка или контейнер и да се съхраняват във фризера. Домати в масло се съхраняват в хладилник до 6 месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest