Много хора смятат, че приготвянето на дърпани кори за баница не е лесна работа и е задача само за опитни кулинари.
Но ние искаме да ви вдъхнем малко увереност и да ви представим една рецепта за кори за баница, с която дори начинаещи в кухнята могат да си приготвят фини кори за баница.
Пригответе си:
Брашно-600 гр
Хладка вода-300 мл
Сол-1 ч.л.
Олио-1 с.л. за тестото
За дърпане на корите - 200 мл
Оцет -1 с.л.
Първо, пресяваме брашното, правим кладенче и изсипваме в него хладката вода, солта, олиото и оцета. Замесваме меко нелепнещо тесто - това отнема около 20 мин. За да сме сигурни, че тестото е омесено добре, по него трябва да се образуват балончета.
Разделяме тестото на 8 части и оформяне малки питки. Вземаме една от тях и я намазваме обилно с олио, върху нея слагаме друга питка и нея омазняваме. Това се повтаря и с другите топчета тесто. Оставяме да отлежат около 20 мин.
След това вземаме първата двойка питки, разточваме, да се получи кора с големина на чиния. Слагаме я върху голяма кърпа или покривка и започваме да я разтягаме от средата към края, като непрекъснато слагаме олио.
Пъхаме ръце под кората и внимателно разтегляме средата и бавно ги приплъзваме навън към краищата.
След като дърпаната кора за баница стане почти прозрачна, се изрязват краищата. Слага се плънка, навива се на руло, нарежда се в подмазнена тава и накрая баницата с дърпани кори се пече.
Коментари