Има много различни видове тесто, като всеки от тях трябва да отговаря на определени критерии. Тестото за хляб, питки и погачи например трябва да е гладко и меко, да се меси и отделя лесно. От друга страна тестото за козунаци трябва да е меко и лепкаво.
Ето защо отговорът на въпроса защо тестото лепне, понякога може да бъде - защото така трябва! Но когато тестото лепне, а не трябва да бъде така, има една основна причина - наличието на твърде много течност (вода, мляко, яйрян) при замесването му и твърде малко брашно.
Добрата новина за всички начинаещи готвачи е, че лесно може да поправите тестото, което лепне, като добавите към него още малко брашно и за препоръчване мазнина, но не повече от ½ с.л. олио.
Брашното не бива да се изсипва директно отгоре, а трябва да се поръси върху плота за месене и лепнещото тесто да се премеси няколко пъти, докато поеме нужното количество брашно, така че да не лепне.
След като сте запознати с месенето на тесто, препоръчваме да опитате някоя от нашите изпитани рецепти за:
- сладка питка;
- козунак;
- или вкусни милинки;
Коментари