Баницата е едно от най-вкусните традиционни български ястия. Почти всеки човек пази топли спомени от миналото, когато е гледал като омагьосан как обикновено неговата баба с придобита от годините прецизност разточва ръчно корите за баницата, която, от своя страна, е имала невероятен вкус.
Днес обаче в магазина всичко има и това традиционно българско кулинарно изкуство – истинската домашна баница, е на път да изчезне, тъй като все по-малко съвременни домакини могат или поне имат време да приготвят сами кори за вкусното ястие.
За да избегнем тази истинска загуба за родната кухня, ето няколко съвета как да приготвим сами къпани кори за баница.
За самото тесто са ви необходими 4 яйца, 1 кг брашно, 3 с.л. олио, вода.
В голяма купа разбийте яйцата, прибавете олиото и сто милилитра вода. Започнете да прибавяте брашното, докато се получи твърдо тесто. След като е готово, го разделете на топки и го оставете покрито с кърпа да отпочине около двадесет минути. Разтеглете топките с точилка на кръгли кори, като се стараете да са еднакви по размер. Изрежете излишното тесто от всяка кора с нож, като остатъците могат да ви послужат за направата на нова.
Идва ред на самото къпане. Разточените кори се разрязват на четири. Слагаме на котлона голяма тенджера с вода. Изсипете в нея една шепа сол. След като заври, поставете една от корите, а след това веднага я потопете в студена вода. Не забравяйте, че за приготвянето на традиционна къпана баница ще ви трябват и две неизкъпани кори – за отгоре и отдолу на баницата.
Едната от тях се поставя на дъното на тавата, в която ще печете баницата. Върху нея поставяте ред къпани кори и ги наръсвате със сирене, слагате малко масло, след това още един ред кори и т. н.
Най-накрая покриваме баницата с втората кора, която не е изкъпана. Пече се на долната фурна. Когато стане готова, я обръщаме с помощта на още една тава или голяма плоска чиния и отново я слагате във фурната, за да се изпече и от другата страна.
Коментари