Когато чуем думите прованс или провансалски, съвсем спонтанно ни хрумва асоциация за красива природа, зелени полета, ниви и лозя, безкрайни пейзажи, вино, кроасан, романтика и, разбира се, кухнята на Франция. И то специфично Южна Франция, където се намира областта, известнна като Прованс. Вече се досещате, че провансалски подправки са именно микс от подправки от точно този живописен регион на Франция.
Какво влиза в провансалските подправки?
В типичният микс провансалски подправки има цяла колекция от характерните за южната част на страната подправки. Известни са още като Herbes de Provence и предоставят истинско богатство от аромати и вкусове. В провансалския микс от подправки влизат розмарин, мащерка, босилек, чубрица, риган, дафинов лист, салвия, майорана.
Понякога броят на подправките в микса варира, като е възможно да отсъстват част от изброените, или пък да са добавени някои други – например лавандула, чесън, исоп и други. Съотношението като количество на отделните подправки също може да е различно.
Ако искате да се снабдите с готов микс провансалски подправки, четете внимателно какво влиза в състава, за да сте сигурни, че вътре са включени и вашите любими провансалски ароматни треви.
Ако пък смятате сами да си приготвяте сместта от подправки, задължително включете розмарин, мащерка и босилек, а с останалите варирайте по свой вкус. За това колко грама са ви нужни от всяко растение, може да проверите в някоя типична рецепта от Южна Франция за направата на такъв микс.

Всъщност тези подправки са ползвани от векове в Прованс и заедно, и поотделно, но т.нар. провансалски микс от подправки става популярен през 70-те години на миналия век и започва да се продава под общото название Herbes de Provence.
Свежи или сушени – по ваш избор
Подправките в провансалската ароматна смес може да бъдат както изсушени, така и пресни. Има голяма разлика във вкуса на пресните и сушените. Затова ви съветваме да опитате и двете, за да знаете кое е най-подходящо за вас.
По принцип се предпочитат сушените миксове, защото са по-лесни за съхранение за дълъг период от време и са по-достъпни. Иначе е доста трудно да се намерят едновременно толкова много пресни провансалски подправки, освен ако ги нямате в градината си или на балкона. Освен това свежите имат по-интензивен вкус, затова не трябва да се прекалява с тях.
За какво се използват провансалските подправки?

Ароматната смес се използва много често както в кухнята на Южна Франция, така и за приготвянето на много типични ястия за други региони в Средиземноморието.
Подходяща е за овкусяване на всякакви месни ястия – особено пилешко, агнешко, риба. Ползва се още за подсилване на вкуса на печени зеленчуци, гювечи, яхнии, маринати, всякакви сосове, френски супи, салати, а също и за консервиране на зелечнуци. Този микс може да се добавя в блюда, приготвени и на фурна, и на котлон, и на грил, и на скара – той е абсолютно универсален.
Със сигурност комбинацията от тези ароматни билки ще ви ви пренесе в Южна Франция и ще придаде на ястието средиземноморски привкус.
Може да използвате микс от провансалски подправки, когато приготвяте:
- лучена супа;
- печен петел;
Коментари