Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави миксът провансалски подправки

Как се прави миксът провансалски подправки

Как се прави миксът провансалски подправки

Когато чуем думите прованс или провансалски, съвсем спонтанно ни хрумва асоциация за красива природа, зелени полета, ниви и лозя, безкрайни пейзажи, вино, кроасан, романтика и, разбира се, кухнята на Франция. И то специфично Южна Франция, където се намира областта, известнна като Прованс. Вече се досещате, че провансалски подправки са именно микс от подправки от точно този живописен регион на Франция.

Какво влиза в провансалските подправки?

В типичният микс провансалски подправки има цяла колекция от характерните за южната част на страната подправки. Известни са още като Herbes de Provence и предоставят истинско богатство от аромати и вкусове. В провансалския микс от подправки влизат розмарин, мащерка, босилек, чубрица, риган, дафинов лист, салвия, майорана.

Понякога броят на подправките в микса варира, като е възможно да отсъстват част от изброените, или пък да са добавени някои други – например лавандула, чесън, исоп и други. Съотношението като количество на отделните подправки също може да е различно.

Ако искате да се снабдите с готов микс провансалски подправки, четете внимателно какво влиза в състава, за да сте сигурни, че вътре са включени и вашите любими провансалски ароматни треви.

Ако пък смятате сами да си приготвяте сместта от подправки, задължително включете розмарин, мащерка и босилек, а с останалите варирайте по свой вкус. За това колко грама са ви нужни от всяко растение, може да проверите в някоя типична рецепта от Южна Франция за направата на такъв микс.

Провансалски подправки

Всъщност тези подправки са ползвани от векове в Прованс и заедно, и поотделно, но т.нар. провансалски микс от подправки става популярен през 70-те години на миналия век и започва да се продава под общото название Herbes de Provence.

Свежи или сушени – по ваш избор

Подправките в провансалската ароматна смес може да бъдат както изсушени, така и пресни. Има голяма разлика във вкуса на пресните и сушените. Затова ви съветваме да опитате и двете, за да знаете кое е най-подходящо за вас.

По принцип се предпочитат сушените миксове, защото са по-лесни за съхранение за дълъг период от време и са по-достъпни. Иначе е доста трудно да се намерят едновременно толкова много пресни провансалски подправки, освен ако ги нямате в градината си или на балкона. Освен това свежите имат по-интензивен вкус, затова не трябва да се прекалява с тях.

За какво се използват провансалските подправки?

Микс френски подправки

Ароматната смес се използва много често както в кухнята на Южна Франция, така и за приготвянето на много типични ястия за други региони в Средиземноморието.

Подходяща е за овкусяване на всякакви месни ястия – особено пилешко, агнешко, риба. Ползва се още за подсилване на вкуса на печени зеленчуци, гювечи, яхнии, маринати, всякакви сосове, френски супи, салати, а също и за консервиране на зелечнуци. Този микс може да се добавя в блюда, приготвени и на фурна, и на котлон, и на грил, и на скара – той е абсолютно универсален.

Със сигурност комбинацията от тези ароматни билки ще ви ви пренесе в Южна Франция и ще придаде на ястието средиземноморски привкус.

Може да използвате микс от провансалски подправки, когато приготвяте:

- ароматен рататуй;

- лучена супа;

- печен петел;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest