Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как влияе киселото зеле на кръвното

Как влияе киселото зеле на кръвното

Как влияе киселото зеле на кръвното
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.

През зимата повечето хора рядко ядат пресни зеленчуци. Макар пазарът да изобилства от такива, в повечето случаи те са безвкусни и доста скъпи. Ето защо на трапезата ни през зимата присъстват различни туршии, включително кисело зеле.

Това е най-простата, популярна и здравословна туршия. Но, киселото зеле може ли да се консумира за всички? Например, хората с хипертония трябва ли да го избягват или ограничават, за да не навредят на здравето си и да не провокират развитието на усложнения? Нека опитаме да преценим.

Химичен състав и полезни свойства на киселото зеле

За да приготвите кисело зеле, прясното зеле трябва да бъде осолено, по време на процеса на ферментация ще се появи не само интересен вкус, но и ще се образуват млечна и оцетна киселина и фибрите ще омекнат. Освен това киселото зеле съдържа много витамини, от които се нуждае организмът и по време на ферментацията зелето става по-обогатено с различни микро и макро елементи. Въпреки високото ниво на полезност, киселото зеле се счита за нискокалоричен продукт.

Полезни свойства на киселото зеле

Как влияе киселото зеле

- По време на ферментацията в зелето се образуват млечнокисели бактерии, които нормализират микрофлората, спомагат за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт и по-бързо зарастват рани по раздразнените стени на стомаха;

- Полезните киселини и макронутриенти помагат за понижаване на нивата на кръвната захар и премахване на "лошия" холестерол;

- Витамините А и К спомагат за повишаване на еластичността на кръвоносните съдове, укрепват здравето на сърцето и подобряват работата му;

- Зелето ще бъде чудесен помощник за тези хора, които се отърват от наднорменото тегло. Благодарение на него се намаляват мастните натрупвания, въглехидратният метаболизъм се установява;

- Киселото зеле е добър източник на сложни въглехидрати - нишесте, пектини, фибри и няколко вида органични киселини. Всички тези вещества са необходими за нормалното храносмилане, за отстраняване на продуктите от разпадане, за регулиране на метаболизма в организма, за профилактика на рак;

- Киселото зеле съдържа витамини В1, В2, В3, В6, В9, които влияят върху предаването на нервните импулси, функционирането на централната и периферната нервна система и повишават устойчивостта към стресови ситуации. При липса на тези витамини се появяват раздразнителност, безсъние, загуба на паметта, главоболие, умора, нервно-психични разстройства;

- Киселото зеле помага за укрепване на имунната система и попълване на липсата на витамин С в организма;

- Киселото зеле съдържа витамин Р, принадлежащ към класа на биофлавоноидите, който е биологично свързан с витамин С и подпомага неговото усвояване. Биофлавоноидите укрепват капилярите, намаляват реакцията на организма към въздействието на чужди вещества и подобряват насищането на тъканите с кислород. 100 г кисело зеле съдържат дневна доза витамин С и витамин Р.

Киселото зеле е разрешено за всички, които нямат противопоказания по здравословни причини. Най-добре е да консумирате салата от кисело зеле не на празен стомах, а по време на хранене. Можете да направите вкуса на зелето още по-оригинален, ако добавите малко растително масло. Също така може да сготвите добре познати вкусни ястия с него.

Как да използвате кисело зеле при хипертония

Киселото зеле и кръвното

Експертите препоръчват тези, които имат заболяване като артериална хипертония, да се придържат към правилното хранене и да следят количеството на приема на сол и нивата на холестерола в кръвта. Тук възниква противоречие. В киселото зеле има много сол и затова лекарите смятат, че то трябва да бъде забранено за хипертоници. Но всъщност в него има голям брой полезни вещества, които поддържат здравето на сърцето.

От друга страна, фибрите, на които е богато киселото зеле, абсорбират холестерола и предотвратяват проникването му в кръвта, участват в отделянето на жлъчни киселини от тялото, предотвратявайки развитието на атеросклероза и коронарна болест на сърцето. Киселото зеле е полезно за кръвното - трябва да бъде включено в диетата за профилактика на заболявания на сърдечно-съдовата система, както и за тези, които вече имат проблеми.

Но все пак, за да бъде салатата по-полезна за хора с високо кръвно налягане и те да се възползват от полезните му свойства, зелето трябва да се измие преди употреба. Така в него ще има по-малко сол. След това задължително добавете малко растително масло. Яжте кисело зеле само в комбинация с ястия, които не съдържат сол. Много е важно да спазвате мярката, можете да ядете не повече от двеста грама кисело зеле на ден.

Разбира се, много е важно да използвате само домашно кисело зеле, което е направено независимо от проверени продукти. Зелето, което се продава в магазина, определено ще доведе до лошо здраве, тъй като съдържа голямо количество вредни химически вещества. Най-добре е, ако имате хипертония, да приготвите киселото зеле сами, като използвате минималното възможно количество морска сол (30 г на 1 л вода) и не използвате никакви химически добавки.

Кисело зеле на фурна

За да се предотврати развитието на необратими усложнения на хипертонията и хапването на кисело зеле, е необходимо да се измерват редовно нивата на холестерола, а кръвното налягане всеки ден.

Ако имате подобни здравословни проблеми, с изкиснато кисело зеле може да си приготвяте често дори кисело зеле в гювеч или пък кисело зеле на фурна.

Научете и как помага и сокът от кисело зеле. Ако още не сте се престрашили да си спретнете този домашен деликатес сами, вижте тънкостите при слагане на кисело зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest