Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как влияе киселото зеле на кръвното

Как влияе киселото зеле на кръвното

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716723
Как влияе киселото зеле на кръвното

През зимата повечето хора рядко ядат пресни зеленчуци. Макар пазарът да изобилства от такива, в повечето случаи те са безвкусни и доста скъпи. Ето защо на трапезата ни през зимата присъстват различни туршии, включително кисело зеле.

Това е най-простата, популярна и здравословна туршия. Но, киселото зеле може ли да се консумира за всички? Например, хората с хипертония трябва ли да го избягват или ограничават, за да не навредят на здравето си и да не провокират развитието на усложнения? Нека опитаме да преценим.

Химичен състав и полезни свойства на киселото зеле

За да приготвите кисело зеле, прясното зеле трябва да бъде осолено, по време на процеса на ферментация ще се появи не само интересен вкус, но и ще се образуват млечна и оцетна киселина и фибрите ще омекнат. Освен това киселото зеле съдържа много витамини, от които се нуждае организмът и по време на ферментацията зелето става по-обогатено с различни микро и макро елементи. Въпреки високото ниво на полезност, киселото зеле се счита за нискокалоричен продукт.

Полезни свойства на киселото зеле

Как влияе киселото зеле

- По време на ферментацията в зелето се образуват млечнокисели бактерии, които нормализират микрофлората, спомагат за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт и по-бързо зарастват рани по раздразнените стени на стомаха;

- Полезните киселини и макронутриенти помагат за понижаване на нивата на кръвната захар и премахване на "лошия" холестерол;

- Витамините А и К спомагат за повишаване на еластичността на кръвоносните съдове, укрепват здравето на сърцето и подобряват работата му;

- Зелето ще бъде чудесен помощник за тези хора, които се отърват от наднорменото тегло. Благодарение на него се намаляват мастните натрупвания, въглехидратният метаболизъм се установява;

- Киселото зеле е добър източник на сложни въглехидрати - нишесте, пектини, фибри и няколко вида органични киселини. Всички тези вещества са необходими за нормалното храносмилане, за отстраняване на продуктите от разпадане, за регулиране на метаболизма в организма, за профилактика на рак;

- Киселото зеле съдържа витамини В1, В2, В3, В6, В9, които влияят върху предаването на нервните импулси, функционирането на централната и периферната нервна система и повишават устойчивостта към стресови ситуации. При липса на тези витамини се появяват раздразнителност, безсъние, загуба на паметта, главоболие, умора, нервно-психични разстройства;

- Киселото зеле помага за укрепване на имунната система и попълване на липсата на витамин С в организма;

- Киселото зеле съдържа витамин Р, принадлежащ към класа на биофлавоноидите, който е биологично свързан с витамин С и подпомага неговото усвояване. Биофлавоноидите укрепват капилярите, намаляват реакцията на организма към въздействието на чужди вещества и подобряват насищането на тъканите с кислород. 100 г кисело зеле съдържат дневна доза витамин С и витамин Р.

Киселото зеле е разрешено за всички, които нямат противопоказания по здравословни причини. Най-добре е да консумирате салата от кисело зеле не на празен стомах, а по време на хранене. Можете да направите вкуса на зелето още по-оригинален, ако добавите малко растително масло. Също така може да сготвите добре познати вкусни ястия с него.

Как да използвате кисело зеле при хипертония

Киселото зеле и кръвното

Експертите препоръчват тези, които имат заболяване като артериална хипертония, да се придържат към правилното хранене и да следят количеството на приема на сол и нивата на холестерола в кръвта. Тук възниква противоречие. В киселото зеле има много сол и затова лекарите смятат, че то трябва да бъде забранено за хипертоници. Но всъщност в него има голям брой полезни вещества, които поддържат здравето на сърцето.

От друга страна, фибрите, на които е богато киселото зеле, абсорбират холестерола и предотвратяват проникването му в кръвта, участват в отделянето на жлъчни киселини от тялото, предотвратявайки развитието на атеросклероза и коронарна болест на сърцето. Киселото зеле е полезно за кръвното - трябва да бъде включено в диетата за профилактика на заболявания на сърдечно-съдовата система, както и за тези, които вече имат проблеми.

Но все пак, за да бъде салатата по-полезна за хора с високо кръвно налягане и те да се възползват от полезните му свойства, зелето трябва да се измие преди употреба. Така в него ще има по-малко сол. След това задължително добавете малко растително масло. Яжте кисело зеле само в комбинация с ястия, които не съдържат сол. Много е важно да спазвате мярката, можете да ядете не повече от двеста грама кисело зеле на ден.

Разбира се, много е важно да използвате само домашно кисело зеле, което е направено независимо от проверени продукти. Зелето, което се продава в магазина, определено ще доведе до лошо здраве, тъй като съдържа голямо количество вредни химически вещества. Най-добре е, ако имате хипертония, да приготвите киселото зеле сами, като използвате минималното възможно количество морска сол (30 г на 1 л вода) и не използвате никакви химически добавки.

Кисело зеле на фурна

За да се предотврати развитието на необратими усложнения на хипертонията и хапването на кисело зеле, е необходимо да се измерват редовно нивата на холестерола, а кръвното налягане всеки ден.

Ако имате подобни здравословни проблеми, с изкиснато кисело зеле може да си приготвяте често дори кисело зеле в гювеч или пък кисело зеле на фурна.

Научете и как помага и сокът от кисело зеле. Ако още не сте се престрашили да си спретнете този домашен деликатес сами, вижте тънкостите при слагане на кисело зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest