Gotvach.bg»Съвети»Как да заквасим прясно мляко без кисело мляко?

Как да заквасим прясно мляко без кисело мляко?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как да заквасим прясно мляко без кисело мляко?

В интернет пространството и в дебелите книги ще откриете десетки начини за заквасяване на прясно мляко с помощта на кисело мляко, като всеки от тях ще претендира за уникалност и за правилност. Разбира се, че днес киселото мляко се използва за заквасяване, но малцина са се запитвали откъде се е появило първото кисело мляко, с което прясното е било заквасено.

Истината е, че нямате нужда от кисело мляко, за да заквасите прясно мляко. Закваската на млякото и процесът на ферментация се осъществява не от самото мляко, а от съдържащите се в него кисело-млечни бактерии.

Както е известно кисело-млечните бактерии са част от атмосферата у нас и на практика се срещат навсякъде, така че няма причина да не може да заквасите прясно мляко и без кисело мляко.

Това са открили още нашите баби по съвсем емпиричен път. Когато се е случвало да трябва да заквасят прясно мляко, но не разполагат с кисело мляко под ръка, те са поставяли на дъното на съдовете по 2-3 бобчета или по 10-15 зрънца ориз, които преди това старателно са измили.

След това са наливали отгоре свареното и охладено до нужната температура прясно мляко и старателно са го завивали. Оставало е само да чакат (малко по-дълго от обичайното), за да получат готово кисело мляко, което по нищо не се различава от онова, приготвено от закваска с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати