Оризовата каша е полезно здравословно ястие. Тя е полезна както за малките деца, така и за възрастните. Съществуват много рецепти за приготвяне на оризова каша, като за приготвянето й се използва мляко или вода. Оризовата каша, приготвена без подсладители и без добавки, е препоръчително средство при стомашно-чревни разстройства.
Оризовата каша насища организма с полезни вещества и минерали, които се съдържат в ориза. Оризовата каша нормализира работата на стомаха.
Оризовата каша е хранителна, но същевременно е диетична. Тя е подходяща за спазване на диети. Рецепти за приготвяне на оризова каша съществуват в кулинарните традиции на много народи.
В Индия оризовата каша се приготвя с подсладители и се сервира за десерт, а в Китай се приготвя със солени продукти и морски деликатеси.
Класическата оризова каша се приготвя с прясно мляко и захар. Възможно е добавяне на мед, ванилия, сушени плодове, тиква, орехи, кондензирано мляко. По традиция оризовата каша се поръсва с канела.
Тази каша е любима на децата. Необходими продукти за приготвяне на оризовата каша: 2 чаени чаши ориз, 400 милилитра прясно мляко. Оризът се измива добре и се слага да ври на слаб огън половин час във вода. Когато оризът омекне, се кипва прясното мляко и се добавя към ориза.
След това оризовата каша се подслажда по вкус със захар, добавя се ванилия и по желание – сушени плодове и канела. Кашата се вари на бавен огън още двадесетина минути, като постоянно се бърка, за да не загори.
Добавките в кашата се слагат заедно с прясното мляко, за да се насити кашата с аромата и вкуса им. Можете да добавите в кашата нарязана ни ситно тиква.
След като свалите оризовата каша от котлона, завийте я с одеяло или дебела кърпа, за да се запари. Така става още по-вкусна. Преди сервиране добавете в кашата малко разтопено масло.
Коментари