През топлите дни на повечето хора не им се ядат тежки и мазни ястия. За горещините са подходящи леки и свежи предложения и салати. Те се приготвят от пресни зеленчуци.
За горещините е много подходящо гаспачото.
Необходими продукти: 6 едри домата, 2 краставици, 2 червени чушки, 4 скилидки чесън, 2 филийки сух хляб, за предпочитане със семена или мюсли, 1 червен лук, 80 милилитра зехтин, 2 супени лъжици оцет, половин супена лъжица едра морска сол, половин връзка магданоз, студена вода – на вкус, в зависимост дали предпочитате гаспачото по-гъсто или по-рядко.
Начин на приготвяне: Солта и чесънът се счукват заедно в хаванче. Хлябът се начупва и се добавя в хаванчето. Докато се счуква в хаванчето, на тънка струя се добавя зехтинът и всичко се разбърква. Оставя се да престои час и половина.
Лукът се нарязва на ситно и се залива с оцет. Доматите се попарват с вряла вода и се обелват, след това се разрязват на четвъртинки и се отстраняват семките. Краставиците се обелват. Чушките се пекат и се обелват, махат се дръжките и семките. Магданозът се нарязва на едро.
Зеленчуците се слагат на малки порции в блендер, смилат се и всяка порция се слага в тенджерата. След като всички порции са в тенджерата, се добавя лукът с оцета. Накрая се добавя хлябът с чесъна. Всичко се оставя за 8 часа в хладилник и се сервира, леко разредено със студена вода.
Салатата от авокадо с ягоди и краставици е много свежа и подходяща за горещите дни.
Необходими продукти: 250 грама ягоди, 2 краставици, 1 авокадо, сока на половин лимон, 3 супени лъжици зехтин, 1 чаена лъжичка семена от мак, 1 супена лъжица оцет, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Авокадото се разрязва наполовина и се отстранява костилката. Двете половинки се обелват и меката част се нарязва на резенчета. Напръскват се с лимоновия сок, за да не станат тъмни. Ягодите се измиват и се нарязват на резенчета. Краставицата се измива и се нарязва на тънки кръгчета.
Парчетата авокадо, ягоди и краставица се слагат в чиния или купа за салата. В буркан с добре затварящ се капак се налива оцетът, зехтинът, солта, черният пипер и семената от мак. Бурканът се затваря, раздрусва се добре и с тази смес се залива салатата.
През топлите месеци изобилието от зеленчуци улеснява доста приготвянето на свежи, вкусни и леки рецепти. Маринованите зеленчуци, запечени на плоча, скара или грил, съчетани с чаша охладено бяло вино са отличен вариант за вечеря.
Лека салата от любимите ви зеленчуци може да поднесете като гарнитура към печено пиле с ароматни подправки. Нанижете на шишчета нарязани парчета зеленчуци, запечете за кратко и очаровайте цялото си семейство.
Коментари