Ако трябва да измислим сентенция за ползите от киселото мляко, можем да перифразираме вече измислената за ябълката и тя ще гласи: една кофичка кисело мляко на ден, ще държи доктора далече от мен.
Тази мисъл е съвсем подходяща за киселото мляко. Ползите му се дължат на съдържанието на витамините К1 и К2; на пробиотиците; на микроелементите, сред които се отличават калцият, магнезият и калият. Наред с фибрите те допринасят за здравословното хранене. Различни изследвания доказват, че киселото мляко намалява риска от развитие на диабет тип 2 и на белодробен рак.
Киселото мляко е благотворно за работата на стомашно-чревния тракт. То образува слой в червата, който се оказва преграда пред токсините по пътя им към кръвоносната система. Лесен начин за подобряване на храносмилателните процеси и засилване на метаболизма е ежедневната консумация на кисело мляко. Благотворното действие на киселото мляко върху микробиома повлиява и имунната система, тонуса и снижава стресовите състояния.
Киселото мляко се нарежда сред суперхраните, които са превенция за много заболявания. Сред тях най-напред се нареждат костно-ставните и затова е подходящо при настъпване на менопаузата, за предпазване от остеопороза. Добър избор е за бременни жени, за подпомагане на оформянето на костната система на плода.
Киселото мляко снабдява организма с йод и подпомага работата на щитовидната жлеза. С този млечен продукт може да се достави една трета от необходимата дневна доза йод за организма.
Млякото съдържа лактотрипептиди - субстанция, подобна на протеините, която сваля кръвното налягане и предпазва от инсулт.
Кой тип кисело мляко и в какви количества е препоръчително?
Нискомасленото кисело мляко, представяно като по-полезно, особено срещу напълняване, не влияе върху теглото. Това е установено след мащабно проучване на испански специалисти по хранене.
Полезните свойства са присъщи на пълномасленото мляко, а не на диетичното. Известно е, че в процеса на ферментация участват две млечно-кисели бактерии - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, но те оцеляват и са от полза само когато са в симбиоза. Под тяхно въздействие се променя както млечната захар, така и белтъчните вещества и мазнината в млякото, формиращи неговите вкусови и ароматни качества.
Метаболитите, получени при процеса на ферментация, имат здравословни ефекти. Киселото мляко е естествено средство срещу отравяния от храна, има антитуморно действие и тонизира тялото, но когато не са извличани част от полезните му съставки. В диетичните млека те са заменени със захар.
Според специалистите дозата от 300 грама мляко, разделена на два приема, е количеството, което ще даде всички необходими на тялото ползи за деня. За да бъде още по-вкусно и полезно, добре е да се гарнира със свежи плодове и да се съчетае със средиземноморска диета.
Ако обичате кисело мляко, препоръчваме да опитате някоя от рецептите ни за:
Коментари